Què és Vualà2

Què és Vualà2

Vualà 2 és un gestor de continguts web, és a dir, un programa que permet crear i publicar pàgines web d'una forma senzilla, sense tenir coneixements d'informàtica.

Vualà2 proporciona moltes més funcionalitats, com publicar imatges i documents, gestionar grups de fitxers en una mateixa adreça web que anomenem lloc, donar permisos a altres persones, afegir notícies i altres elements especials dins de les nostres pàgines, configurar el nostre lloc, observar quants visitants tenim i moltes altres coses.

Per a poder utilitzar Vualà2 fa falta ser membre de la comunitat universitària i tan sols és necessari l'ús d'un navegador.

Actualment, Vualà2 conviu amb la seua versió anterior, anomenada Vualà, que encara és àmpliament usada. Esperem que en els pròxims mesos es vagen migrant els llocs de Vualà a Vualà2 donades les millores que aquest últim incorpora.

Si treballes amb la versió anterior de Vualà, pots sol·licitar la migració del teu lloc a Vualà2.

Si encara no treballes amb Vualà2 i vols crear un nou lloc per a la teua unitat, realitza una sol·licitud.

Vualà2 és un desenvolupament molt actiu al qual contínuament es van afegint noves funcionalitats i millores.

Novetats destacades ver más noticias Canal RSS

S'han afegit nous contenidors de 5 columnes (amb el 20% de l'ample disponible cadascuna) i de 2 columnes: al 25-75% i 75-25%. Altres nous i més especials són els d'ample 'autoadaptado' al contingut d'una de les seues columnes (l'expressament requerit per a mostrar-lo), deixant tota la resta de l'ample disponible per a l'altra.

07/07/2021

El component Títol de la pàgina ara disposa del seu propi panell de configuració, que ens permet modificar el format en què es mostra mitjançant diverses opcions: Ofereix diferents "Estils predefinits", que es poden aplicar prement sobre les seues previsualitzacions i, per a major personalització, ofereix també "Ajustos personalitzats", que permet establir variacions sobre els estils predefinits o establir estils propis. Per exemple, es poden triar opcions de grandària de text, conversió a majúscules, alineació horitzontal, espaiats verticals, estils de decoració...

Addicionalment, en la pestanya 'Plantilles' s'ofereixen combinacions de contenidors i títols configurats (amb colors i trames de fons...).

07/07/2021

En les imatges de previsualització dels components títol i encapçalats ara es poden veure els nivells d'encapçalat (header) que tenen (h1, h2, h3). Els títols sempre tindran el primer nivell d'encapçalat (h1) i no es pot modificar. Els components d'encapçalat amb els diferents formats ara tenen preasignados els nivells 2 i 3 respectivament (Apartat h2 i Subapartat h3). Això és així perquè, generalment, s'utilitza el blau per a apartats  i el taronja per a subapartats.

Recorda que es poden modificar els formats segons els nostres gustos o necessitats, com també es poden canviar o establir altres nivells de subapartat (fins a h6 ), però és important mantenir un ordre lògic i consecutiu.

07/07/2021
Millores internes en l'editor de pàgines

A part d'altres novetats anunciades, s'han realitzat algunes millores visuals i millores internes de rendiment, usabilitat i estabilitat en l'editor de pàgines. Per exemple: Càrrega més ràpida, millores en l'adaptació automàtica de pàgines antigues a les noves versions, millores en la inserció o reordenació d'elements en les diferents maneres de visualització, correccions en copiar o tallar elements complexos mitjançant el portapapers, millores en la funcionalitat de desfer , correccions i millores en la detecció i maneig de dades no guardades o no vàlids, prevenció que certs elements es puguen convertir en no editables, bloqueig d'operacions no permeses? En els components "vídeo de YouTube", "WebService" i "Carrusel de fitxes" s'han corregit problemes quan hi havia varis en una mateixa pàgina i s'han simplificat els missatges i passos per a guardar dades en aquests i en Notícies. També s'han realitzat nombroses millores per a facilitar que les nostres pàgines web siguen accessibles...

A més, s'ha afegit un nou botó (en la barra d'eines expandida) que podrien restaurar i corregir problemes en contenidors -i els seus continguts- que pogueren presentar problemes d'edició en algun moment.

07/07/2021

Nou servei on publicarem anuncis, avisos i novetats a tots els usuaris de Vualà2.

07/07/2021

Ja es pot accedir a Vualà2 a través d'UACloud. Només has d'arrossegar la targeta a la resta de les teues targetes favorites d'UACloud.

24/05/2021

Si estem en el lloc d'una unitat que depèn d'una altra unitat superior (un lloc principal) podem posar un enllaç directe a aquest lloc des de Configuració / Dades generals.

19/05/2021

Ja és possible posar el menú en format vertical. D'aquesta manera podem tenir dos menús simultàniament, un vertical i un altre horitzontal. Encara que aquest format satura una mica les pàgines i resta espai al contingut, per a alguns llocs pot ser adequat.

17/05/2021

La pestanya "Plantilles" ofereix diferents combinacions predefinides i personalitzables de contenidors i components que pots arrossegar per a afegir-les directament a les teues pàgines (de la mateixa forma que els contenidors i components individuals).

Són composicions preestablides que pots utilitzar per a no haver de realitzar-les des de zero. Les pots agafar com a idees o com a punt de partida per a realitzar el que desitges per a la teua pàgina.

Algunes són bàsiques però molt utilitzades i interessants de conèixer (evitant haver d'afegir de manera repetitiva els elements que les componen) i unes altres són més elaborades, però que d'aquesta forma es fan molt fàcils d'utilitzar i personalitzar, facilitant enormement donar un aspecte més elaborat alhora que uniforme a les pàgines web de la UA.

Més informació

01/02/2021

Amb el modificador "_galeria" aplicat a una carpeta, és possible veure un mosaic de les imatges que conté de manera automàtica. Exemple: https://si.ua.es/va/vuala2/0-presentacion/img/_galeria

Tecnologia Novetats web
17/12/2020
Limitació del nombre de notícies en taulons

Ara es permet limitar el nombre de notícies en els taulons.

Atès que un tauló pot incloure diversos grups de notícies alhora (fins i tot d'altres llocs), pot ser que es faça molt extens. També podem tenir diversos taulons amb els mateixos grups i voler limitar algun d'ells, o utilitzar un format que queda més ben limitat.

17/12/2020
Migració de llocs a Vualà2

Després de realitzar nombroses millores, ja és possible traspassar llocs grans de Vualà a Vualà2.

Per a sol·licitar el traspàs, realitza una sol·licitud des d'UACloud a l'àrea web i analitzarem la situació del teu lloc abans de realitzar la migració.

17/12/2020
Primers traspassos de Vualà a Vualà2

Ja tenim disponible una eina per a traspassar llocs del Vualà tradicional (o Vualà1) a Vualà2. Així i tot, el traspàs és costós de realitzar i, com implica molts canvis de format, és normal que calga retocar diverses de les pàgines que es traspassen. Una vegada fet aquest esforç, el canvi val la pena per les possibilitats que ofereix Vualà2.

Per a sol·licitar el traspàs, caldria fer una sol·licitud des d'UACloud a l'àrea web.

Començarem traspassant els llocs xicotets (no més de 50 pàgines). Els llocs grans hauran d'esperar alguns mesos. Ara com ara també hauran d'esperar els llocs web que tinguen i desitgen mantenir el menú a l'esquerra.

13/11/2020
Nou format de taulons de notícies

S'ha canviat el format del tauló de notícies normal. Ara cada notícia apareix amb un marc ombrejat, es poden llevar les descripcions, posar les notícies en 3 columnes i el format de 4 columnes es pot configurar perquè totes apareguen amb imatge i descripció (abans era un format fix). Per a veure com queda, el millor és provar-ho ;)

13/11/2020
Novetats en contenidors i components:

 • S'han solucionat els problemes amb les barres de desplaçament dels panells de configuració de contenidors i components, que es donaven algunes vegades després de redimensionar la finestra o en alternar entre la vista ampliada i normal.
 • S'ha millorat el formulari de configuració del component imatge, amb noves opcions, textos d'ajuda i una millor subdivisió en seccions.
 • Anteriorment es van realitzar altres millores que no es van arribar a anunciar:
  • S'han afegit animacions i desplaçament automàtic en l'editor en inserir o moure blocs, facilitant les accions  i fent més visual el seguiment d'aquestes.
  • Les barres d'eines (de contenidors i components) s'han fet expandibles, amb botons per a desplaçar i reordenar elements (de manera alternativa a arrossegar i soltar amb el ratolí) i altres noves funcionalitats que s'estan desenvolupant.
  • Es disposa d'una versió preliminar del portapapers (nova pestanya al costat de les de contenidors i components), que també pretén facilitar el desplaçar i reordenar elements. Encara que encara està en proves i una mica limitat, ja permet copiar/moure blocs entre pestanyes idiomàtiques. En un futur permetrà realitzar accions entre diferents pàgines.

Si no has realitzat recentment el curs de Vualà2, pots veure el vídeo que explica les diferents alternatives a l'hora d'afegir, desplaçar, reordenar o copiar blocs de contenidors i components, donant a conèixer les últimes funcionalitats comentades i amb idea de fer-te més fàcil i àgil l'edició de pàgines.

13/11/2020
Novetats i millores en l'editor TinyMCE

Novetats s'han anat incorporant en les últimes actualitzacions:

 • Nombroses millores en el disseny i edició de taules. Ara es disposa de noves accions i moltes més opcions de configuració. A més, hem afegit dissenys predefinits (marcant files i columnes d'encapçalat, ressaltant files alternes…) i l'opció de seleccionar colors de fons (els mateixos que per als contenidors).
 • S'han afegit botons desplegables per a la selecció de color per a text i fons. A més s'ha afegit el botó per a inserir símbols i un altre que ofereix ajuda sobre l'editor (navegació mitjançant el teclat…) que serà ampliat en un futur.
 • S'han realitzat millores en la visualització dels estils (encapçalats, llestes, cites, desplegables, pestanyes…). Ara es fa més fàcil i directa la creació de pàgines, evitant haver de recórrer tan sovint a afegir espaiadors. En cas de voler eliminar els espaiats ara afegits per defecte (en paràgrafs i encapçalats), es podria aplicar el nou estil "Sense marges verticals".
 • S'ha millorat el control de quan es mostra o no la barra d'eines, evitant tancaments no desitjats i pèrdua del focus del cursor en el text que s'estava editant (en esborrar elements grans, en fer desplaçaments amb la roda del ratolí…) i s'ha facilitat que es torne a mostrar automàticament quan seguim amb l'edició. Recordem que la tecla ESC ens pot venir bé quan desitgem expressament tancar la barra de TinyMCE (quan volem veure el que ha quedat davall…). Ara també podem tornar a prémer ESC per a visualitzar-la de nou.

13/11/2020

S'ha afegit una nova funcionalitat per a importar automàticament pàgines en Vualà2 que havien sigut creades en Vualà1. Et resultarà útil si estàs traspassant el teu lloc web de l'antic Vualà a Vualà2.

Pots accedir a ella des del llistat Els meus documents, situant-te en la carpeta on desitges importar-la i prémer en el botó Afegir >> Pàgina web de Vualà1.

Hauràs d'indicar la URL de la pàgina en Vualà1 en qualsevol dels seus idiomes. Es crearan automàticament en Vualà2 una pàgina amb tants idiomes com tenia la pàgina en Vualà1.

Si la pàgina que estàs important conté imatges o enllaça a documents que pertanyen al mateix lloc web que la pàgina de Vualà1, també es crearan en Vualà2 i s'enllaçarà a ells. Les noves imatges i documents que es creen estaran situats mantenint la mateixa estructura de carpetes que tenien en el lloc web en Vualà1. Si les carpetes no existeixen, també es crearan.

Més informació

05/06/2020

S'ha completat el desenvolupament de la funcionalitat de Desfer-Refer canvis en l'editor de pàgines.

A més, ara s'aprofita aquesta funcionalitat (que realitza automàticament còpies abans i després dels canvis en l'editor) de manera que Vualà2 oferirà recuperar automàticament el treball davant un tancament inesperat del navegador (en cancel·lar-se la sessió després de 30 minuts inactiva, en tancar accidentalment el navegador…)

Addicionalment, ara Vualà2 t'avisarà abans de cancel·lar la sessió per a prevenir que es tanque mentre estàs treballant (i quan vages a publicar ja no pugues). Si així i tot es cancel·la, el teu treball tractarà de recuperar-se automàticament.

Aprofitem per a recordar-te que, apart, disposes de l'opció -a vegades poc coneguda- de tornar a versions anteriors de les pàgines publicades.

05/06/2020

S'ha modificat la manera de seleccionar elements en els llistats.

Ara per defecte es realitza una selecció individual, podent mantenir premuda la tecla CONTROL per a seleccionar diversos alhora, o fins i tot la tecla MAYS per a seleccionar d'una vegada les files entre l'última seleccionada i la recentment marcada (a l'estil de Windows ).
Aquest canvi permet aprofitar més el panell dret i evita realitzar repetits clics per a accions comunes.

Així i tot, si ho desitges, pots tornar a l'antiga manera de selecció activant el botó "Selecció múltiple" situat sobre el llistat. De manera que cada clic marcaria/desmarcaria un nou element, mantenint sempre els anteriorment seleccionats.

Més informació

05/06/2020

A més de la modificació de la manera de seleccionar elements en els llistats, s'han realitzat altres millores:

 · S'han afegit accessos directes per a poder seleccionar o desmarcar en un clic tots els elements en una carpeta.

 · S'ha millorat la visualització de les icones dels documents en el llistat i la informació que ofereixen, corregint alguns problemes que es donaven (especialment en Chrome).

 · També s'ha millorat l'adaptació dels llistats a les diferents grandàries de finestra i s'ha modificat el seu aspecte general per a adequar-ho més a la resta de la interfície de Vualà2.

Més informació sobre la interfície dels llistats.

05/06/2020

Pots tenir Vualà2 obert alhora en diferents finestres o pestanyes del navegador i així agilitar el teu treball. Una manera directa de fer-ho és fent clic amb el botó dret en la pestanya on el tens obert i, en el menú desplegat pel navegador, seleccionar "Duplicar".

Pot ser interessant per exemple si vols agilitar el pujar arxius al teu lloc mentre estàs editant alguna pàgina, si t'interessa poder continuar navegant pel llistat mentre realitzes altres accionstenir obertes en l'editor dues pàgines alhora (copiant de l'una a l'altra, revisant...), si administres 2 llocs diferents…

Més informació i suggeriments

05/06/2020

S'ha modificat la funcionalitat de la marca "Intern" per a poder limitar l'accés a pàgines i documents també segons el col·lectiu de la universitat al qual es pertanga. Ara es presenten 3 opcions d'accés:

 · Extern (públic, no intern): Accessible per a qualsevol, fins i tot des de fora de la universitat i sense necessitat d'identificar-se.
 · Intern UA:  Usuaris identificats en UACloud o connectats des de la UA.
 · Per col·lectiu PAS, PDI i/o Alumnat: Usuaris identificats i segons col·lectiu al qual pertanyen. Es pot especificar un o diversos d'ells.
Pots obtenir més informació en la pàgina d'ajuda de Vualà2.

07/05/2020

S'ha afegit l'opció "Usuaris serveis web" dins del menú "Administració" perquè pugues configurar-te els usuaris de Serveis Web privats.
 • Si ja tenies usuaris de Serveis Web assignats en l'antic Vualà, no fa falta sol·licitar-los de nou per a Vualà2, simplement hauràs de configurar-los en aquesta nova opció.
 • Si desitges utilitzar algun dels serveis web privats i no disposes d'usuari autoritzat o necessites un altre usuari, l'has de sol·licitar  al Servei d'Informàtica (https://si.ua.es/es/servicios-web/solicitar-clave.html). Una vegada concedit, pots configurar-t'ho en un Vualà2 des d'aquesta nova opció.

En el següent enllaç disposes de documentació  sobre aquesta nova funcionalitat: https://si.ua.es/es/vuala2/9-administracion/usuarios-servicios-web.html.

07/05/2020
Nova versió de l'editor TinyMCE 5.2

S'ha actualitzat l'editor de textos a l'última versió. La nova versió de l'editor TinyMCE 5.2 ofereix un disseny més modern i accessible -complint l'estàndard ÀRIA WCAG 2.1-, al costat de diverses millores, per exemple, en l'edició de taules, en la visualització dels formats o estils de text i de llistes… A més aporta novetats tècniques que podrem anar aprofitant en pròximes actualitzacions de Vualà2.

07/05/2020
Millores d'usabilitat en l'editor de pàgines

Cercant millorar l'experiència de l'usuari en el seu treball mitjançant Vualà2, s'han realitzat diverses millores d'usabilitat en l'editor de pàgines: S'han eliminat o reduït els retards que podien produir-se en afegir o moure els contenidors i components perquè tot vaja més fluid. S'ha facilitat més l'ús dels diferents panells de configuració. S'han afegit avisos per a evitar pèrdues de configuracions sense guardar, així com més ajudes visuals i en text en els components i contenidors… També s'han corregit alguns xicotets detalls en el panell dret relatius a les marques i permisos.

07/05/2020
Pàgina virtual d'índex de carpeta

Des de la web, es pot veure el contingut de qualsevol carpeta usant el nom index.html.

Exemple: https://si.ua.es/es/vuala2/index.html

Això pot ser útil, per exemple, per a evitar haver d'enllaçar fitxers nous que aneu afegint a una zona web privada d'una secretaria o un departament.

08/04/2020

La majoria de nosaltres no disposem de grans monitors per a treballar des de casa, per la qual cosa hem incorporat un botó per a poder ampliar la vista de l'editor, ocultant el panell dret i reduint la capçalera.

El botó es troba a la cantonada superior dreta de l'editor.

08/04/2020

S'ha afegit un botó per a alternar entre visualització còmoda o més real, sota el de 'vista ampliada o normal': 
 · La visualització còmoda (per defecte) ajuda a identificar els contenidors niats dins d'uns altres i facilita la inserció d'altres blocs dins d'ells, o la seua reordenació.
 · La visualització més real mostra els espaiats de forma  més similar a com  es veuran  en navegar . En pàgines senzilles pot ajudar a aprofitar millor l'espai disponible i a reduir la necessitat de recórrer a la vista prèvia per a comprovar el resultat final. En pàgines complexes pot ajudar a evitar certes dificultats amb els espaiats en contenidors niats.

08/04/2020
Panell esquerre de l'editor redissenyat i millorat

El panell esquerre de l'editor (amb els blocs de contenidors o components i els formularis de configuració dels mateixos) ha sigut redissenyat per a oferir més espai al panell central i una millor adaptabilitat a diferents grandàries de pantalla, al costat de millores visuals, major facilitat d'ús i una revisió i ampliació de la informació sobre les seues múltiples opcions.

08/04/2020