Saltar apartados

Posicionament en cercadors

El posicionament SEU consisteix en una sèrie de ténicas que permeten optimitzar el contingut i l'estructura de la Web, amb l'objectiu d'aparèixer en les primeres posicions dels cercadors.

No hi ha solucions definitives que ens permeten aparèixer en els primers llocs, però si que hi ha una sèrie de directrius que afavoreixen aparèixer en llocs preferents.

Hi ha molta competència, per la qual cosa és molt possible que anem canviant de posició en els resultats dels cercadors.

A continuació detallem unes directrius bàsiques que hem de seguir perquè almenys no siguem castigats pels cercadors.

 

Estratègies ON PAGE

Són estratègies que hem de dur a terme sobre la nostra pàgina web.

 • Actualitzar el contingut amb freqüència. Deixar un contingut estàtic pot provocar l'anteriorment comentat, apareix en les primeres posicions, i amb el temps comença a baixar de posició. Una solució molt senzilla és mantenir el tauló de notícies actualitzat, enllaçant a notícies d'interès..
 • Optimitzar el temps de càrrega de la nostra pàgina. Des del Servei d'Informàtica s'apliquen totes les tècniques possibles per a optimitzar els temps de generació de les pàgines, codi de programació o elements de format. Deixa com a tasca per a l'usuari l'optimització de les imatges. Es recomana que la pàgina no tarde més de 2 segons a carregar-se, incloent les imatges o altres elements.
 • Fer les pàgines accessibles des de qualsevol dispositiu. Per a açò s'ha d'evitar, quan es puga, fer ús excessiu de programació javascript, animacions Flaix, ús de taules, etc. D'aquí a una mica, les nostres pàgines seran visibles des dels mòbils sense necessitat de realitzar canvis a l'hora d'editar les pàgines, i amb un entorn més adequat per a aquests.
 • Es valora la longevitat del domini. Se sol·licita que els dominis tinguen almenys 2 anys actius. Com els llocs de Vualà porten molt poc actius, caldrà esperar una mica de temps perquè complim aquest criteri. Aquesta és una de les raons que pàgines del domini amb www.ua.es apareguen abans que web.ua.es encara que complim la resta dels criteris.
 • Crear títols clars que identifiquen perfectament el contingut de la nostra pàgina. El títol és el primer que es veu quan fem una cerca, i en prémer sobre aquest, accedim a la nostra pàgina. El títol no ha de superar els 65-70 caràcters en Google o Bing, i els 100-120 caràcters en Yahoo. No és recomanable superar les 11-12 paraules en el títol.
 • Com en molt casos el títol no és suficient per a descriure la pàgina, hem de detallar el contingut en la descripció. La descripció no ha de superar els 150-160 caràcters tant en Google, Yahoo o Bing.
 • Finalment les paraules clau són un element fonamental en les cerques perquè ressaltem una sèrie de paraules o frases. Hi ha dos factors a valorar el nombre i la densitat d'aparició dins de la pàgina.
 • El nombre de paraules/frases clau està limitat a 3 per pàgines, que unit a les 4 per lloc, fan 7 paraules. Evitar afegir en les pàgines frases amb termes com a "Universitat d'Alacant", perquè possiblement els cercadors pel domini ja saben que ua.es pertany a la Universitat d'Alacant i en cas que ho vam crear convenient, ho posem en el lloc, d'aqueixa manera totes les pàgines ho tindran.
 • Es valora molt que les paraules apareguen també en el títol i en un encapçalat. Com en el cas de Vualá, el títol és l'encapçalat (es genera automàticament abans del contingut), ens centrarem únicament a situar-ho en el títol.
 • La densitat és un altre valor que és difícil de valorar, però es recomana que en almenys un 2-8% del contingut de la pàgina apareguen les paraules clau.
 • Disposar un mapa del lloc (sitemap.xml) i del fitxer robots.txt permet als cercadors portar un control de les pàgines de tot el nostre lloc i de les modificacions que es van realitzant. Aquesta tasca es generarà automàticament des de Vualà en breu i serà completament transparent per a l'usuari.

 

Estratègies OFF PAGE

Són estratègies que consisteixen fonamentalment a donar a conèixer la nostra pàgina web, fonamentalment la principal, a través d'unes altres. La forma de fer-ho és aconseguint backlinks (enllaços entrants a la nostra home). El nostre objectiu ha de ser que la nostra pàgina principal estiga enllaçada des de molts llocs, fonamentalment des d'aquells que estan ben valorats com són a més de departaments, facultats i serveis d'altres universidadades:

 • Aquests enllaços externs es poden fer des de les xarxes socials com Facebook, Twitter, etc, obrint a multitud de persones les nostres pàgines.
 • Igualment els enllaços poden ser des de directoris d'enllaços com pot ser Google (entre uns altres).
 • Hem de tenir clar que perquè altres pàgines enllacen a nosaltres, des de fòrums o blogs, el contingut ha de ser interessant, és a dir de qualitat, i propi, evitant duplicar contingut, perquè en molts casos es penalitza. Google, per exemple, fa uns dies va penalitzar a les granges de continguts. Llegir notícia Primers acomiadaments en granges de continguts castigades per l'algorisme de Google del País.

Altres eines

 • Seu for Firefox. És una de les extensions més utilitzades pels usuaris d'aquests navegadors. Ofereix informació externa bàsica del blog, com pot ser Page Rank, Alexa Rank, Links cap al domini, entre uns altres. En estrènyer en el botó de l'extensió apareixerà una finestra tipus pop-up amb la informació del lloc.
 • SeoQuake. És una extensió de SEU dirigida principalment a ajudar als webmasters que s'ocupen de l'optimització dels motors de cerca i la promoció en Internet de llocs web. SeoQuake permet obtenir i investigar molts paràmetres. Entre altres coses, pots ordenar els resultats d'una cerca per Page Rank, per exemple.

Servei d'Informàtica Gestor de continguts Vualà


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464