Saltar apartados

Introducció a Vualà

La publicació en llocs web corporatius comporta multitud de problemes a causa de l'ingent nombre de pàgines que se sol manejar. Entre uns altres, tenim:

 • Enllaços trencats que no porten a cap part.
 • Pàgines òrfenes inaccessibles des de cap lloc.
 • En el cas de la Universitat d'Alacant, que ha de publicar els continguts en diversos idiomes, la manca de trilingüismo espanyol-valencià-anglés en la majoria de les pàgines.
 • Falta d'uniformitat en l'estil corporatiu de nombrosos llocs i pàgines, donant la sensació de que no estan situats en la Universitat d'Alacant.
 • Duplicitat de documents per la falta de control sobre ells, especialment de les imatges.
 • Grandària excessiva dels arxius. No se sol limitar ni comprimir la grandària dels documents i les imatges, la qual cosa condueix a descàrregues i navegació lentes.
 • Noms d'arxius amb errors i caràcters no adequats, com a símbols, 'ñ', 'ç', espais, etc. que dificulten els enllaços i les URLs.
 • Problemes derivats de l'ús de Javascript per a dotar de certa automatització a les pàgines.
 • Gestió ineficient de permisos en mancar d'un control integrat dels mateixos.
 • Manca d'accessibilitat en la majoria de les pàgines.

Una solució temporal (que s'estava utilitzant fins fa poc) és l'ús de Javascript i eines independents de gestió web que ajuden a automatitzar tasques, detectar enllaços incorrectes, URLs amb errors, etc. No obstant açò, aquesta opció requereix molt treball i només soluciona una part dels problemes que emmalalteixen les pàgines. És per açò que utilitzen els gestors de continguts.

Un gestor de continguts (per a llocs web) és un programa que permet crear una estructura on emmagatzemar i gestionar continguts web amb eines adequades per a la tipologia dels mateixos i de manera integrada per part de les persones que administren i publiquen els llocs web. Dit clarament: ens permet getionar de forma còmoda i senzilla un lloc web amb gran quantitat d'informació.

En la Universitat d'Alacant s'ha optat per crear un gestor de continguts propi, al que hem cridat Vualà, per a poder adaptar-ho millor a les característiques pròpies del web corporatiu, entre unes altres la gestió idiomàtica.

 

Característiques del gestor de continguts Vualà

En primer lloc, les PÀGINES es troben DESCOMPOSTES EN DIFERENTS ELEMENTS (capçalera, menú, barra, peu, contingut, etc.). Tota aquesta informació es troba emmagatzemada en base de dades, i s'accedeix a ella a través de diferents eines que permeten gestionar de forma independent (encara que integrada) aquests elements. És a dir, disposem d'un gestor propi per al contingut de la pàgina (un editor html), un altre gestor per als menús, un altre per a l'administració, un altre per a les imatges, un altre per als documents, un explorador de fitxers que permet realitzar operacions amb els mateixos, etc. D'aquesta forma els elements es manegen de forma independent i qualsevol canvi en un d'ells suposa l'actualització automàtica de totes les pàgines.

En segon lloc, l'ESTRUCTURA INTERNA dels elements es troba enllaçada per mitjà d'IDENTIFICADORS de la base de dades. Açò suposa la independiencia dels noms i adreces dels aquests elements. Per exemple, si li canviem el nom a una pàgina o la movem de lloc, totes les pàgines que apunten a ella corregiran els seus enllaços automàticament apuntat a la nova ubicació. Açò també provoca que el format siga independent de l'estructura, i per tant una modificació en la plantilla general produeix el canvi inmediatamento en el format de totes les pàgines del lloc. De la mateixa forma es poden generar les pàgines com a documents en qualsevol format (per a impressora, pdf, text pla, etc.).

Altres característiques i avantatges de Vualà són:

 • La gestió dels permisos es realitza de forma integrada, permetent diferents nivells d'usuaris o publicadores amb diferents permisos.
 • Existeix un control de versions, és a dir, cada vegada que es publica una pàgina, s'emmagatzema una versió de la mateixa que és possible recuperar en qualsevol moment.
 • Es realitza un exhaustiu gestió i control idiomàtics, de manera que tota pàgina, imatge o document publicat té la seua corresponent versió en els tres idiomes (espanyol, valencià i anglès) realitzant una traducció automàtica dels mateixos.
 • S'inclou un gestor de notícies integrat que permet inserir taulons de notícies d'última hora en les pàgines principals de cada lloc i subscriure's (sindicar-se) a elles mitjançant la tecnologia RSS.

 

Motivació

Vualà és una eina de publicació web desenvolupada pel Servei d'Informàtica de la Universitat d'Alacant. Permet gestionar i publicar de manera còmoda i senzilla els continguts dels llocs web de la Universitat.

L'any 2009 es comença a publicar de forma massiva en la Universitat sota aquest sistema. Actualment, els llocs nous que es creen es realitzen en Vualà i els llocs web existents s'estan transferint.

¿Què vols fer?

"Ja tinc permisos per a treballar en el meu lloc en VUALÀ, però no sé per on començar"

Es recomana assistir al curs formatiu abans de començar a treballar amb VUALÀ. És necessari:

 1. INSTAL·LACIÓ DEL CERTIFICAT: és necessari instal·lar un certificat per a poder treballar amb VUALÀ. Segueix les instruccions descrites en el tutorial "Instal·lar el certificat per a treballar amb Vualà".

Pots començar seguint la següent guia ràpida que et permetrà:

 1. Crear una carpeta en el teu lloc.
 2. Crear una pàgina web.
 3. Crear una opció de menú.
 4. Enllaçar l'opció de menú amb la pàgina creada en el punt 2.

ACCEDIR A la GUIA RÀPIDA

Tota aquesta documentació està àmpliament detallada en les seccions del Manual que es mostren en el menú lateral esquerre.

"M'agradaria rebre un curs de VUALÀ"

Icono formación vualàPer a apuntar-te a cursos de formació en VUALÀ escriu un correu a formacio@ua.es o bé marca l'extensió 3030 i t'informaran dels dies i grups disponibles.

 

"Vull crear un lloc en VUALÀ"

El primer pas és emplenar una sol·licitud d'alta en VUALÀ. Segueix les instruccions que s'indiquen i, una vegada rebuda i acceptada, es procedirà a crear l'espai i a atorgar els permisos corresponents.

Si actualment tens la web en Composer, no oblides fer una observació per a realitzar un traspàs dels continguts en fer la sol·licitud.

"Una de les meues pàgines ha de tenir notícies (RSS)"

Abans d'aventurar-te a crear notícies, dedica uns minuts a llegir el tutorial sobre RSS que hem preparat:

Icono RSS para noticias

Accedir al Tutorial "Gestor de Notícies RSS".

"Tinc un dubte sobre un aspecte concret"

Observa el menú lateral esquerre i cerca a simple vista si el teu dubte encaixa amb algun dels apartats descrits. Si no, usa el cercador situat en la part superior dreta d'aquesta pàgina usant les paraules clau. Pots consultar el funcionament del cercador en la secció "El cercador en VUALÀ".

Ajuda'ns a millorar el manual

És important per a nosaltres saber si els manuals i tutorials són útils per a tu. Fes-nos saber què canviaries o què milloraries en els manuals que posem a la vostra disposició sobre VUALÀ. Moltes gràcies.

web@ua.es

 

 

 

 

 

Servei d'Informàtica Gestor de continguts Vualà


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464