Saltar apartados

Gestió de pàgines

En aquest document:

Creació i edició de pàgines web
Operacions sobre pàgines ja creades

Creació i edició de pàgines web

Creació de pàgines web

Per a crear una nova pàgina web, hem de seleccionar el directori on la volem crear i prémer sobre la icona corresponent en el barra d'eines:

Com crear nova pàgina amb Vualà

En la imatge anterior tenim seleccionat el directori "gestion-de-fitxers" i en el panell de la dreta tenim els documents ja creats. En prémer sobre la icona de "Crear Pàgina" en el barra d'eines ens apareix la finestra:

Crear pàgina nova amb Vualà

En aquesta finestra hem de posar el Títol de la nova pàgina que serà, al seu torn, el nom del document, en els tres idiomes. El títol ha de ser prou descriptiu perquè la pàgina siga localitzada pels usuaris utilitzant els cercadors.

En el quadre corresponent a Paraules clau, podem escriure un màxim de 3 paraules separades per comes, les quals serviran al seu torn per a identificar aquesta pàgina en els cercadors.

El quadre de Descripció ajudarà també als cercadors a trobar la nostra pàgina. El text que introduïm no serà visible per als usuaris.

Si no coneixem la traducció al valencià o a l'anglès dels diferents apartats, ho escrivim en castellà i a continuació premem sobre la icona corresponent a l'esquerra del text "Valencià" o "Inglés" per a realitzar una traducció automàtica.

Una vegada fet açò, i abans de crear la nova pàgina, tenim la possibilitat que aquesta romanga oculta a la navegació. Posteriorment, en el moment que estimem oportú podrem fer-la visible.

Finalment, premem el botó de "Crear fitxer" i per defecte s'obrirà l'editor perquè puguem començar a introduir informació.

Edició de pàgines web

Per a editar una pàgina prèviament creada des del gestor de fitxers, només cal prémer en la icona que apareix a l'esquerra del nom de la pàgina (Icona editar pàgina). L'eina d'edició en VUALÀ és Tiny. Accedir a la secció "l'editor i les seues eines".

Vista prèvia d'una pàgina

Podem anar veient com es veu la nostra pàgina en edició prement aquesta acció.

Botó vestisca prèvia

Publicar una pàgina web

Mitjançant aquesta acció fem públic el document. Açò vol dir que podrem accedir a ell mitjançant una URL vàlida. Publicarem el nostre document en cas que la nostra pàgina estiga acabada, o bé, si no ho està però no està enllaçada des de cap lloc.

Botó publicar pàgina

 

 

Operacions sobre pàgines ja creades

Establir la pàgina principal

En les pàgines tradicionals la pàgina principal que s'invocava quan s'escrivia la URL d'una carpeta, era la trucada index.html. En Vualà, podem determinar la pàgina principal que vulguem simplement punxant en l'estel (Estel) que apareix al costat de la pàgina. Lògicament només una pàgina pot ser la principal de cada carpeta.

Ocultar una pàgina web

Per a ocultar una pàgina (o un document) hem de prémer sobre la bombeta (Bombeta) per a apagar-la. Si ho fem, ningú podrà veure'ls escrivint la seua adreça. Abans de dur a terme aquesta operació , hem de tenir en compte que la nostra pàgina o document poden estar enllaçats des de qualsevol web de la Universitat d'Alacant. Per açò, prèviament és aconsellable cercar els enllaços que apunten a la meua pàgina web o document.

Perquè siguen visibles de nou, tornem a prémer sobre la bombeta.

Bloquejar l'accés des de fora de la UA

Per a bloquejar l'accés a una pàgina des de fora de la UA, hem de prémer sobre la clau (icona clau). A l'usuari que intente accedir a aqueixa pàgina des de fora de la UA, li apareixerà la següent finestra:

accés des de fora de la UA

Perquè siga accessible de nou, tornem a prémer sobre la clau.

Visualitzar la pàgina en una finestra nova

Per a visualitzar una pàgina, hem de prémer sobre la bola del món (icona visualitzar pàgina).

Bloquejar una pàgina

Vualà permet l'ús concurrent de diversos usuaris sobre el mateix lloc, però òbviament no és possible modificar la mateixa pàgina al mateix temps ja que es picaria el treball d'un amb el d'uns altres. Per a evitar-ho, quan un usuari edita una pàgina, aquesta es bloqueja, de manera que un altre usuari que accedira al mateix directori on es troba la pàgina, la veuria protegida amb un cadenat (Cadenat) i no podria accedir a ella.

Bloqueig

Esborranys

Quan s'està editant la pàgina amb el Vualà, s'emmagatzemen esborranys amb el contingut que s'està editant cada 5 minuts, perquè en el cas que es tanque el navegador de manera inesperada o es produïsca una fallada en l'ordinador, es puga recuperar el treball que es tenia a meitat i no es perda.

Esborrany

Si ha succeït algun imprevist i la pàgina que s'estava editant no s'ha pogut "Publicar" abans que es produïsca l'error en l'aplicació, la pròxima vegada que s'entre en el gestor de continguts apareixerà en el llistat de pàgines una icona amb el dibuix de "un disquette" al costat del nom (icona esborradora). Aquesta icona indica que l'editor es va tancar inesperadament i que està pàgina conté modificacions que no estan publicades en la pàgina web. En obrir de nou la pàgina per a continuar editant-la, es carregarà automàticament la còpia de seguretat que s'havia realitzat.

Icona d'autoguardado

Servei d'Informàtica Gestor de continguts Vualà


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464