Saltar apartados

Inserció d'elements bàsics

En aquest document:

Botons per a inserir elements bàsics

Llistes:

Imatges:

Caràcters especials:
Acrònims i abreviatures:
Cites:

Hi ha dos tipus de cites, les cites en bloc i les cites en línia, hem de distingir-les per a poder marcar-les correctament, a continuació es mostra un exemple de cadascuna d'elles:

 • icona-cita-bloc Cita en bloc: "En un lloc de la Manxa, del nom del qual no vull acordar-me, no ha molt temps que vivia un gentilhome dels de llança en drassana, adarga antiga, rossí flac i llebrer corredor..."
 • icona-cita-linea Cita en línia: ...i en caure-li el piano damunt del peu, va eixir de la seua boca un aclaparador "¡mecachis en la mar!"

Llista amb vinyetes

Icona Llista amb vinyetesEina per a fer llistes amb vinyetes no numerades. En punxar aquest botó se'ns crea el primer element de la llista amb el tipus preestablit de vinyetes, en prémer "intro" o tornada de carro, en la nova línia, comença el següent element de la llista. Per a acabar d'introduir elements en la llista s'ha de prémer 2 vegades sobre la tecla "Intro", o bé, tornar a prémer sobre el botó de Llista amb vinyetes. Veiem a continuació un exemple de llista amb vinyetes amb el tipus preestablit:

Llista amb vinyetes:

 • Primer element
 • Segon element
 • Etc.

Per a acabar la llista prémer dues vegades la tecla Intro, de manera que es comença un nou paràgraf

La flechita de la icona ens permet canviar entre el tipus preestablit de vinyetes (els cuadraditos taronja) i el mínim:

 • Preestablit
 • Mínim

Les llistes permeten niar sublistas. Per a açò fem ús d'augmentar sagnia per a crear un subnivell i reduir sagnia per a tornar al nivell superior. En el següent ejempo, s'ha anat niant llestes fins a arribar al nivell 4 d'anidamiento usant "Augmentar sagnia" i finalment, s'ha tornat al nivell inicial usant "Reduir sagnia".

 • Nivell un
 • Nivell un
  • Nivell dos
  • Nivell dos
   • Nivell tres
   • Nivell tres
    • Nivell quatre
    • Nivell quatre
   • Nivell tres
  • Nivell dos
 • Nivell un

Llista numerada

Icona Llista numeradaLlistes ordenades amb numeració decimal. La seua creació i anidamiento és igual que les llistes amb vinyetes explicada anteriorment. Cada nivell d'anidamiento suposa iniciar el comptador d'elements des de l'1.

Vegem el següent exemple, l'anidamiento es realitza amb "Augmentar sagnia" i es tanca amb "Reduir sagnia" com es detalla anteriorment, aquesta vegada no es mostren vinyetes sinó nombres:

 1. Nivell un
 2. Nivell un
  1. Nivell dos
  2. Nivell dos
   1. Nivell tres
   2. Nivell tres
    1. Nivell quatre
    2. Nivell quatre
   3. Nivell tres
  3. Nivell dos
 3. Nivell un

La grandària de sagnia assignat a aquest tipus de llista és superior al de llistes amb vinyetes.

La flechita de la icona ens permet canviar entre els diferents tipus de vinyetes numerades, açò és, preestablit (nombres), Nombres romans minúscules, Nombres romans majúscules, Lletres minúscules i Lletres majúscules.

 1. Nivell un
 2. Nivell un
  1. Nivell dos
  2. Nivell dos
   1. Nivell tres
   2. Nivell tres
    1. Nivell quatre
    2. Nivell quatre
     1. Nivell cinc
     2. Nivell cinc
     3. Nivell cinc
    3. Nivell quatre
   3. Nivell tres
  3. Nivell dos
 3. Nivell un

Inserir/Visualitzar imatge

Icona inserir imatgeL'acció d'inserir una imatge en el nostre document és una de les més importants i, fer-ho de forma correcta, és fonamental per a la presentació del nostre document i el seu temps de càrrega. Per açò, es recomana llegir (si no s'ha fet encara) el tutorial de VUALÀ per a la gestió d'imatges.

Per a pujar o importar una imatge, o enllaçar amb una imatge exterior, usarem el gestor que s'obri després de punxar el botó d'inserir imatge.

Es mostra a continuació una captura del gestor d'imagenes on s'ha ressaltat els botons que descriurem a continuació:

Visor d'imatges per a inserir una imatgeDoncs bé, aquestes són les accions possibles:

 • Icona inserir imatge RepositoriInserir una imatge del Repositori: En el visor d'imatges, ens situem en la carpeta Repositori i a la dreta, seleccionem la imatge a inserir.

Inserir imagene del Repositori

En la pantalla que ens apareixerà només resta triar les opcions de visualització finals de la imatge. Consulta les imatges del Repositori.

 • Icona pujar imatgePujar o importar una imatge: s'obri un mini-gestor per a pujar una imatge. Aquest gestor és el mateix que s'usa per a pujar o importar una imatge des del Gestor d'imatges.
 • Icona enllaçar imatge exteriorEnllaçar amb una imatge exterior: permet mostrar en el nostre document una imatge que està en una altra adreça d'internet. En punxar sobre aquest botó ens apareix un camp de text per a introduir una URL i un botó Visualitzar, ho veiem en la següent imatge:

  Diàleg introduir URL

  Suposem que volem introduir el logotip de la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes. Per a açò cerquem la URL de la imatge, és a dir, l'adreça en internet que carrega aqueixa imatge:

  http://www.cervantesvirtual.com/graf/logo2010.jpg

  En prémer a" Visualitzar" apareix una nova finestra amb una sèrie d'atributs i la imatge enllaçada seria:

  Propietats de la imatge externa

Respecte a la visualització, podem especificar una descripció si la imatge no és per a decorar la nostra pàgina i establir uns marges (en píxels) per a la imatge. També podrem triar l'alineació de la imatge. Se'ns mostren tres quadres amb la ubicació de la imatge a l'esquerra, a l'esquerra amb text al voltant (es diu que la imatge sura a l'esquerra), o bé, alineada a la dreta envoltada de text (la imatge sura a la dreta):

Opcions d'alineació de la imatge externa

Només resta prémer el botó de" Inserir" perquè aparega la imatge en el nostre document.

Cal tenir en compte que la imatge no està en la nostra carpeta d'imatges i per tant, si el servidor on es troba la imatge deixa de funcionar la imatge deixarà de veure's. Per tant és recomanable descarregar-se la imatge (si no té drets de còpia) i publicar-la en el nostre lloc.

La imatge que es mostra a continuació és el logotip de la Biblioteca Virtual enllaçat al seu servidor, amb una alineació a l'esquerra (sense surar) i posteriorment centrat amb l'acció "Alinear al centre":

Logotip de la Biblioteca Virtual


Podem emular el funcionament d'aquest boton si seleccionem (punxant i arrossegant i no amb el botó dret) la imatge de la pàgina on es troba i la copiem en la nostra pàgina en Vualà. Igual que abans, la imatge no s'emmagatzema en el nostre lloc, sinó que es fa un enllaç a élla.

Subíndex

Icona subíndexPer a introduir un subíndex és necessari seleccionar el text que va a ser subíndex i prémer el botó de" Subíndex". Veiem a continuació un exemple:

H2 + O => H2O

Per a llevar un subíndex, se selecciona el text que és subíndex i es torna a prémer el botó de "Subíndex".

Superíndex

Icona superíndexPer a introduir un superíndex és necessari seleccionar el text que va a ser superíndex i prémer el botó de" Superíndex". Veiem a continuació un exemple:

L'equació reduïda de l'esfera és: x2 + i2 + z2 = r2

Per a llevar un superíndex, se selecciona el text que és superíndex i es torna a prémer el botó de "Superíndex".

Inserir carácteres personalitzats

Icona Símbol especialSi es desitja utilitzar caràcters especials podem fer ús d'aquesta eina. Se'ns obrirà una finestra amb un conjunt de caràcters per a triar el que ens interessa:

Finestra de selecció de caràcters personalitzatsSimplement cal seleccionar un caracter i ens apareixerà en el nostre document en la ubicació del cursor.

Abreviatures

Icona abreviaturaLes abreviatures cal escriure-les en el document en primer lloc. Posteriorment, seleccionem el text que és una abreviatura i indiquem en el nostre document que hi ha una abreviatura i que té un significat en concret prement en el botó de" Abreviatura".

Siga el siguinte exemple:

Ajuntament: Ayto.

Marquem les abrebiaturas seleccionant el text "Aj." i prement en el botó "Abreviatura", ens apareix el següent diàleg, en el qual podem introduir més informació:

Exemple abreviatura

En aquesta finestra escrivim què significa l'abreviatura i l'idioma corresponent. En prémer a" Inserir" el text apareix amb una línia punteada a manera de subratllat. En publicar el document, quan es visualitze la pàgina web, en passar per sobre de l'abreviatura apareixerà el seu significat:

Com es mostra l'abreviatura

Acrònims

Icona acrònimIgual que les abreviatures, els acrònims o sigles s'escriuen prèviament en el document. A continuació se selecciona el text corresponent a l'acrònim i es prem el botó "Acrònim". Es mostrarà un diàleg per a estendre la informació sobre les sigles introduïdes:

Si en el nostre document fem referència a l'ONU ho escriuríem i després li assignaríem un acrònim:

Diàleg d'acrònimEn prémer "Inserir" apareixeria sota el text la línia punteada, i en publicar, i passar el punter del ratolí per damunt ens apareixeria el nom complet corresponent a les sigles introduïdes:

Vista d'un acrònim en un document

Cites en bloc

icona-gran-cita-blocLes cites en bloc es marquen seleccionat tot el bloc de la cita i posteriorment punxant en la icona icona-cita-bloc

marcar cita bloc

Important: No hem d'usar les cites en bloc per a donar format al text, com per exemple realitzar un sagnat.

Cites en línia

icona-gran-cita-lineaLes cites en línia es marquen seleccionant primer el text de la cita i posteriorment punxant en la icona icona-cita-linea

marcar-cita-linea

Apareixerà un quadre de diàleg com es mostra a continuació. En el títol no hem d'incloure gens i la url de la cita si la coneixem, no és obligatori incloure-la.

quadre dialogue cita linea

Finalment premem sobre el botó Inserir.

Servei d'Informàtica Gestor de continguts Vualà


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464