Saltar apartados

Aplicar formats i estils al text

En aquest document:

Botons de format i estil de text

Estils de text i format predefinits:

Accions sobre paràgrafs:

Accions sobre l'estil de font:

Desplegable Estils

Estils disponibles de text El desplegable d'Estil ens permet donar format i estil predeterminat a un text qualsevol. La seua funció principal consisteix a proporcionar els estils de títol d'apartat (Estil "Apartat") i subtítol d'apartat (estile "Subapartat"). A més, disposem d'un estil anomenat "Menor" que redueix la grandària de la font molt útil per a utilitzar-ho com a descripció de fotografies i "Avisos" que ens permet ressaltar text especial per a avisos o, en general, elements de text que desitgem destacar. A continuació es mostra un exemple de cada estil:

Així és com es mostra un text amb l'estil "Apartat"

Est seria l'estil "Subapartat".

Aquest text té un aspecte normal.

Aquest text té un aspecte menor.

Aquest text seria un avís o alguna cosa important.

IMPORTANT: Cada nom d'estil representa on o en quina situació ha de ser utilitzat. És fonamental respectar aquesta regla implícita per a evitar que possibles ajustos futurs en les guies d'estil tinguen un impacte no desitjat. En definitiva, un estil definit amb un propòsit ha de ser utilitzat exclusivament per a aqueix propòsit.

Com realitzar un canvi d'estil

El procediment per a canviar un estil és el següent:

  1. Posicionem el cursor en l'element a canviar l'estil.
  2. Seleccionem l'estil "Normal" del desplegable d'estils.
  3. Apliquem el nou estil.

Aquest procediment està en procés de ser automatitzat, de manera que siga suficient amb canviar directament l'estil (sense necessitat de fer manualment el pas 2).

Alinear a l'esquerra

Icona Alinear esquerraPer defecte, el text en un paràgraf es mostra alineat a l'esquerra. Per tant, per a poder aplicar aquest alineat, el text ha d'estar centrat, alineat a la dreta o justificat.

Exemple d'un paràgraf i una imatge:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer just diam, ultricies sit amet volutpat a, mattis vel dui.

Exemple imatge alineada a l'esquerra

Les imatges alineades a l'esquerra no permeten tenir text a la seua dreta. El text sempre comença a continuació de la imatge en la seua part inferior. Per tant, es recomana insereix una tornada de carro (Tecla "Enter") després d'inserir la imatge.

Alinear al centre

Alinear el centreUsarem aquesta opció quan vulguem centrar text o imagenes en el nostre document. En el següent exemple es mostra un paràgraf i una imatge alineats al centre:

Aquest paràgraf està alineat al centre, també està alineada al centre la següent imatge:

Exemple imatge grandària xicoteta

Alinear a la dreta

Alinear a la dretaSi volem mostrar text el marge del qual siga el dret, aplicarem aquesta acció. En l'exemple es mostra com es veu un text (o una imatge) en ser alineada a la dreta:

Aquest paràgraf està alineada a la dreta, la imatge també:

Exemple imatge grandària xicoteta

Text alineat a l'esquerra.

Text centrat.

Text alineat a la dreta.

Com podem apreciar, podem escriure text amb qualsevol alineació i aquest quedarà a l'esquerra de la imatge. Aquest comportament de la imatge només ocorre amb el tipus d'alineament a la dreta.

Justificar

JustificarAquesta opció està pensada per a respectar tant el marge esquerre com el dret en un paràgraf de diverses línies de text. A continuació anem veure un paràgraf justificat amb un text qualsevol:

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer just diam, ultricies sit amet volutpat a, mattis vel dui. Proin el meu nisi, pharetra vel luctus in, bibendum in sapien. Nam convallis tortor sit amet magna dignissim quis tempor la meua eleifend. Nulla sem elit, facilisis eu tempus quis, facilisis a urna. Morbi ornare sapien el meu, ut ultrices ligula. Vivamus sodales pretium volutpat. Aenean neque nulla, aliquet eget tincidunt a, aliquet et ligula.

Encara que aquest paràgraf té un ample específic i està centrat de forma especial mostra clarament com funciona l'alineació justificada, en els nostres documents, el paràgraf ocuparà tot l'espai on estiga contingut.

Augmentar sagnia

Augmentar sagniaSegons la definició de la RAE,

sagnar5. tr. Impr. Començar una línia més endins que els altres de la plana, com es fa amb el primer de cada paràgraf

Per tant, augmentar sagnia farà que el nostre paràgraf posseïsca un sagrat major que la resta del document. Ho veiem en el següent exemple, on el segon paràgraf posseeix un augment del sagnat (en negreta):

Nam convallis tortor sit amet magna dignissim quis tempor la meua eleifend. Nulla sem elit, facilisis eu tempus quis, facilisis a urna. Morbi ornare sapien el meu, ut ultrices ligula. Vivamus sodales pretium volutpat. Aenean neque nulla, aliquet eget tincidunt a, aliquet et ligula.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Integer just diam, ultricies sit amet volutpat a, mattis vel dui. Proin el meu nisi, pharetra vel luctus in, bibendum in sapien.

Morbi ornare sapien el meu, ut ultrices ligula. Vivamus sodales pretium volutpat. Aenean neque nulla, aliquet eget tincidunt a, aliquet et ligula.

Aquesta acció combinada amb les llistes, ens permet fer llistes niades.

Reduir sagnia

Reduir sagniaAcció inversa a Augmentar sagnia (veure augmentar sagnia), redueix la distància del paràgraf respecte al marge esquerre del document. No es pot reduir el sagnat d'un paràgraf que prèviament no s'haja augmentat.

Negreta

Icona negretaFunció bàsica de tots els processadors de text. Permet ressaltar un fragment de text dins d'un paràgraf, o en general, ressaltar qualsevol text, ja siga un títol, subtítol, enllaç, etc. A continuació es mostra un paràgraf amb una porció en negreta:

Nam convallis tortor sit amet magna dignissim quis tempor la meua eleifend. Aquesta línia no està escrita en llatí i està en negreta. Morbi ornare sapien el meu, ut ultrices ligula. Vivamus sodales pretium volutpat. Aenean neque nulla, aliquet eget tincidunt a, aliquet et ligula.

Cursiva

Icona cursivaFunció bàsica de tots els processadors de text. Permet ressaltar un fragment de text dins d'un paràgraf, o en general, ressaltar qualsevol text, ja siga un títol, subtítol, enllaç, etc. A continuació es mostra un paràgraf amb una porció en cursiva:

Nam convallis tortor sit amet magna dignissim quis tempor la meua eleifend. Aquesta línia no està escrita en llatí i està en cursiva. Morbi ornare sapien el meu, ut ultrices ligula. Vivamus sodales pretium volutpat. Aenean neque nulla, aliquet eget tincidunt a, aliquet et ligula.

Netejar format

Icona netejar formatPermet esborrar el format prèviament aplicat a un text (negreta, cursiva). A continuació es mostra un paràgraf amb una línia a la qual se li ha netejat el format:

Nam convallis tortor sit amet magna dignissim quis tempor la meua eleifend. Aquesta línia no està escrita en llatí i se li ha netejat el format. Morbi ornare sapien el meu, ut ultrices ligula. Vivamus sodales pretium volutpat. Aenean neque nulla, aliquet eget tincidunt a, aliquet et ligula.

Servei d'Informàtica Gestor de continguts Vualà


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464