Saltar apartados

FAQ

 • Preguntes sobre servei
  • Què és videostreaming?
  • Quin tipus d'esdeveniments se solen retransmetre per aquest servei?
  • Què necessite saber sobre drets d'imatge i propietat intel·lectual abans de retransmetre l'esdeveniment?
 • Requisits i qüestions tècniques
  • Necessite algun programa, aplicació o reproductor especial per a veure les retransmissions?
  • Quina connexió a Internet he de tenir per a seguir un esdeveniment per videostreaming?
  • Es pot visualitzar des de qualsevol ordinador?
  • Vull comprovar la visualització des del meu ordinador.

 

Preguntes sobre el servei

¿Què és videostreaming?

El videostreaming és la tecnologia que permet la retransmissió d'arxius multimèdia (àudio o àudio i vídeo) a través d'Internet. La diferència principal amb els mètodes tradicionals és que per a poder veure un vídeo (o escoltar un àudio) no cal descarregar-se el fitxer sencer en l'ordinador i, per tant, esperar tot aquest temps. Mitjançant el videostreaming, el servidor, amb una demanda prèvia, comença a enviar-nos fragments de l'arxiu en el mateix moment que ho sol·licitem i a una velocitat d'acord amb l'ample de banda de la nostra connexió a Internet (des de casa, des de la Universitat, etc.).

A causa d'aquestes característiques, el videostreaming pot usar-se en 2 escenaris:

 1. Emissions d'actes en directe. En aquest cas, en el mateix moment que s'està desenvolupant un acte des d'alguna sala de la Universitat, est, s'emet per Internet. Qualsevol persona amb connexió a Internet podrà seguir-lo (veure'l i sentir-lo) en directe.
 2. Distribució d'arxius multimèdia. Aquest servei es presta en la Universitat d'Alacant a través de l'eina Vértice, integrada en Campus Virtual. En aquest cas, el servidor emmagatzema arxius multimèdia (arxius d'àudio o àudio i vídeo), que podran ser consultats en qualsevol moment per qualsevol persona que tinga connexió a Internet. Aquesta persona no haurà de descarregar-se tot el fitxer per a poder veure'l, sinó que començarà a veure'l en el mateix moment que ho sol·licite. Des de Vértice és possible publicar els vídeos en diferents portals web tant propis de la universitat (portal audiovisual, materials docents en campus virtual, RUA ...) com externs associat a la Universitat d'Alacant ( Youtube EDU , ItunesU ). D'aquesta manera es poden crear biblioteques multimèdia que poden servir com a materials de suport o complementació a la docència.
Quin tipus d'esdeveniments se solen retransmetre per aquest servei?

El servei proporciona retransmissions en directe, la possibilitat que només siga gravat o les dues coses.

 • Des de salons d'actes
  • Conferències, seminaris, congressos, actes institucionals,etc...,  
 • Des d'aules habilitades
  • Classes docents: es registra tant un plànol del professor com la pantalla de l'ordinador usat per a impartir la classe
  • Videoconferències (per exemple, lectures de tesis doctorals amb participants en ubicacions remotes): Addicionalment a la videoconferència, aquesta es retransmet per Internet i pot ser seguida per diverses persones encara que només com a espectadors (no interactuen amb els conferenciants)

Consulta les sales equipades

Què necessite saber sobre drets d'imatge i propietat intel·lectual abans de retransmetre l'esdeveniment?

Tota persona que intervinga en l'esdeveniment ha de consentir l'enregistrament i retransmissió de la seua imatge i els continguts que expose. Pots demanar-ne el consentiment per contracte (descarrega el contracte exemple:  castellà valencià anglés )

Si vols més informació, has de dirigir-te a la Unitat de Suport a la Recerca en la Biblioteca General  on t'assessoraran sobre propietat intel·lectual i drets d'imatge. 

Requisits i qüestions tècniques

Necessite algun programa, aplicació o reproductor especial per a veure les retransmissions?

Si accedeixes des d'un dispositiu amb iOS d'Apple (iPod/iPad/iPhone) no és necessari tenir instal·lat cap programari extra.

Usant navegadors antics o sense suport per a HTML5 pot ser necessari tenir instal·lat el plugin d'Adobe Flash Player ( enllaç a la web de descàrrega en Adobe ).

 

Quina connexió a Internet he de tenir per a seguir un esdeveniment per videostreaming?

Per a poder veure correctament una restransmissió per Internet, es recomana un ample de banda disponible de 2Mbits per segon com a mínim.

Si hi ha programes de descàrrega massiva (FTP, PeerToPeer, Torrent, etc.) actius en la mateixa xarxa en la qual tenim connectat el nostre ordinador, és possible que la reproducció no es faça correctament ja que aquestes aplicacions solen consumir tot l'ample de banda lliure de la nostra xarxa.

Important: és important tenir en compte que si veus una retransmissió per Internet usant un dispositiu mòbil pots consumir dades i, per tant, pot comportar un cost extra en factura del nostre mòbil. A més, com que es tracta d'una emissió contínua, el consum és molt més alt que el que s'usa per a navegar per Internet o consultar el correu electrònic.

Es pot visualitzar des de qualsevol ordinador?

La visualització en directe d'un acte per Internet és un procés complex (en termes de processament) que necessita que l'ordinador des del qual es fa siga potent. Un ordinador molt antic potser no tindrà prou processador per a poder reproduir correctament una emissió en directe per Internet.

 

Vull comprovar la visualització des del meu ordinador:

La millor opció per a comprovar que des del meu ordinador puc seguir una retransmissió de la UA a través d'Internet és veure una retransmissió que s'estiga fent en el moment. Per a fer-ho, consulta l'agenda del servei de videostreaming a través d'aquest enllaç i si hi ha alguna emissió en aquest moment, intenta veure-la.

Una altra opció per a comprovar que el teu ordinador compleix els requisits per a seguir una retransmissió per Internet és tractar de visualitzar aquest vídeo:

Reproducir

 

Com puc inserir el reproductor multimèdia en la meua web perquè es puga veure la retransmissió?

Si la web o portal on vols inserir el reproductor, és un portal propi de la UA (Vualà, BlogsUA, Portal Audiovisual, etc.), probablement pots fer-ho de manera directa des de Vértice. Consulta l'ajuda sobre aquest tema ací.

 

Si es tracta d'una web externa, has de tenir la possibilitat d'inserir codi HTML i seguir els passos que s'indiquen en aquesta ajuda.

 

Servei d'Informàtica Servei de Videostreaming


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Espanya)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464