Saltar apartados

Tipus de Videoconferències

Existeixen diversos tipus de videoconferència depenent de:

 • Tipus de xarxa sobre la qual viatja la informació. En aquesta classificació trobem 2 tipus de videoconferència:
  • Videoconferència sobre RDSI . Per a la realització de videoconferències RDSI (ISDN) és necessari comptar amb línies d'aquest tipus la qual cosa no és alguna cosa habitual. En ser línies dedicades al tràfic de la videoconferència i ser un canal directe entre els participants, la velocitat de connexió una vegada establida la videoconferència és fixa i no sol fluctuar la qual cosa garanteix un mínim de qualitat durant tot el desenvolupament de l'esdeveniment. És recomanable comptar amb almenys 3 línies RDSI (128Kb*3 -> 384Kb d'ample de banda) per a tenir una bona experiència d'usuari. Avui dia són molt poques les videoconferències en les quals recorre a aquest tipus de connexió a causa del seu cost, baixa qualitat i a la necessitat de comptar amb aquestes línies RDSI. La sala de reunions per videoconferència situada en el Servei d'Informàtica compta amb aquest tipus de línies RDSI així com amb l'equipament necessari per a realitzar videoconferències d'aquest tipus si fóra necessari.
  • Videoconferència sobre xarxes IP . Des de fa diversos anys és el sistema més emprat per a la realització de videoconferències atès que les velocitats de connexió a Internet, sobretot entre centres com a universitats, són prou altes i estables com per a reemplaçar a les connexions per RDSI. És habitual fer videoconferències IP des de 768Kb fins a 2Mb depenent del tipus de connexió dels centres participants oferint una qualitat en àudio, vídeo i dades molt alta. Totes les sales de videoconferència que ofereix aquest servei compten amb equips de videoconferència IP amb velocitats de connexió de fins a 4MBs.
  • Sistema o protocol emprat per a la realització de la videoconferència. Hi ha diverses formes d'establir una videoconferència que van des de:
   • Videoconferència amb aplicacions d'escriptori com ISL , Tova Connect , Skype , Polycom PVX , Google Talk , etc. Aquest tipus de sistemes no solen utilitzar protocols ni codecs de tipus estàndard i la qualitat oferida sol ser molt baixa. Encaixen bé per a videoconferències de diari. El servei de videoconferències de la UA presta servei per a aquest tipus de videoconferències usant Tova Connect .

   Videoconferència d'escriptori. Eina col·laborativa.
   • Videoconferència amb sistemes de videoconferència de tipus professional com Polycom , Tandberg , Sony , Lifesize , etc. Són sistemes de videoconferència que sí utilitzen protocols de comunicació (H323, H320, SIP) i codecs d'àudio i vídeo estàndard (H263, H264, AAC) i que normalment van implementats en equips maquinari de videoconferència dedicats. Normalment totes les organitzacions de l'àmbit universitari compten amb equips d'aquestes característiques la qual cosa garanteix interoperabilitat i qualitat. Totes les sales de videoconferència que ofereix aquest servei compten amb equips d'aquestes característiques.
   Equip de videoconferència dedicat
  • Nombre de llocs participants. Segons aquesta classificació trobem:
   • Videoconferències Punt a punt . Són videoconferències en les quals tan solament intervenen 2 sitios.no és necessari comptar amb cap equip addicional per a realitzar videoconferències d'aquest tipus.
   Imatge explicativa d'una videoconferència punt a punt
   • Videoconferències Multipunto . Són videoconferències en les quals intervenen més de 2 llocs. En aquest cas és imprescindible comptar amb un equip que faça d'unitat central (MCU) al com criden tots. Aquest equip s'encarrega de distribuir la imatge i el so de tots a tots.

   Imatge explicativa d'una videoconferència multipunto

  En aquest tipus de videoconferències cal decidir prèviament com volem que la MCU distribuïsca el vídeo i l'àudio que rep. Aquesta decisió es pren en funció del tipus de videoconferència i existeixen les següents 2 opcions:

  • Tipus presentació . Un dels llocs que intervé en la videoconferència actua com a ponent principal mentre que la resta dels llocs tan solament escolten o fan intervencions concretes i de curta durada. Est és el cas d'una classe o d'una ponència on hi ha un ponent principal (el professor o el ponent) i diversos llocs seguint la seua xarrada. En aquesta manera, tots els participants veuen i senten únicament el vídeo i l'àudio del lloc que actua com a ponent principal. La MCU escoje automàticament qui és el ponent principal seleccionant el lloc del com li venja senyal d'àudio de forma contínua. Si algun dels altres llocs participants vol prendre el control del vídeo perquè li vegen la resta de llocs, tan sol ha de començar a parlar.

  Tipus presentació

  • Tipus discussió . Tots els llocs intervenen al mateix nivell i poden intercalar-se intervencions d'uns o d'uns altres de forma espontània. Est és el cas d'una reunió de coordinació. En aquesta manera, la MCU rep l'àudio i vídeo de tots els participants, uneix els senyals de vídeo de cadascun dels llocs component un mosaic i barreja tots els senyals d'àudio i açò és el que envia a tots i cadascun dels participants. D'aquesta manera, tots els llocs veuen i escolten simultaneamente a a tots els altres llocs participants.

  Tipus discussió

  Servei d'Informàtica Servei de Videoconferència


  Universitat d'Alacant
  Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
  03690 Sant Vicent del Raspeig
  Alacant (Spain)

  Tel: (+34) 96 590 3400

  Fax: (+34) 96 590 3464

  Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

  Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464