Saltar apartados

Codificació

Una vegada pujat el fitxer i abans de poder publicar-ho en qualsevol dels portals multimèdia de la UA, hem de codificar-ho.

Codificar és el procés mitjançant el qual, un fitxer multimèdia origen de qualsevol tipus s'adapta als formats i estàndards tècnics comuns necessaris per a poder ser utilitzat pels servidors que suporten els diferents portals multimèdia de la Universitat d'Alacant. Es tracta un de procés tècnicament complex que Vèrtex oculta a l'usuari i el resultat del qual és un altre fitxer multimèdia que s'ajusta als més actuals estàndards de codificació.

Per a codificar un fitxer, cal seleccionar-ho des del menú desplegable de fitxers a codificar. Seleccionat el fitxer, seleccionem el perfil de codificació que necessitem. Hi ha 3 perfils de codificació disponibles:

 • VIDEO: perfil de codificació estàndard. Triarem aquest perfil quan vulguem disposar d'un fitxer codificat el més fidel possible al fitxer origen. Si la resolució del fitxer origen no supera 1920x1080 es respecta aquesta resolució. En cas contrari es manté la relació d'aspecte.
 • VIDEO_MOVIL: el fitxer resultat de codificar un fitxer origen amb aquest perfil, és un fitxer multimèdia que poden reproduir la gran majoria de dispositius moviles actuals. Està provat que funciona en els següents dispositius mòbils:
  • iPod, iPhone, iPad
  • Android
  • Symbian (Nokia)
  • Sony PSP
 • ÀUDIO: en codificar amb aquest perfil, el fitxer multimèdia resultat és un fitxer d'àudio. Si el fitxer origen és un fitxer amb vídeo i àudio, el fitxer resultat és la pista d'àudio del fitxer origen.

Seleccionat el perfil, hem d'acceptar les condicions d'ús. És important llegir i entendre aquestes condicions abans de codificar un arxiu.

Finalment, premem sobre el botó "Afegir a pendents de codificació" perquè Vèrtex codifique l'arxiu.

Codificación de un archivo

En prémer aqueix botó veurem com el fitxer s'afig a la cua de codificació de Vèrtex:

Fichero en cola de codificación

Vèrtex codifica els fitxers origen per ordre de sol·licitud de codificació. Açò vol dir, que quan afegim un fitxer a codificar, aquest es codificarà una vegada que Vèrtex haja finalitzat la codificació de tots els fitxers que altres usuaris hagen posat a codificar abans que el mio.

Fichero codificándose

Finalitzada la codificació, rebrem un correu electrònic indicant el resultat de la codificació així com algunes estadístiques referents al temps emprat en el procés de codificació.

Si la codificació fallara, aqueix correu també ho recibiran els responsables tècnics de Vèrtex per a poder solucionar el problema que haja pogut sorgir.

Servei d'Informàtica - Vértice


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464