Serveis Multimèdia Servei d'Informàtica

Ir a contenido Ir a Estudios, Gobernanza y organización
Logo UA
Realizar búsqueda
Menú
Serveis
Logo Servei d'Informàtica   Servei d'Informàtica
Servei d'Informàtica

Serveis Multimèdia

Introducció

La Unitat Multimèdia en Xarxa del Servei d'Informàtica és la unitat dins del Servei d'Informàtica que s'encarrega de mantenir la infraestructura tècnica necessària i oferir, de forma general en la UA, diferents serveis en el camp de multimèdia en xarxa.

Serveis, recursos i eines

Els serveis, recursos i eines que depenen d'aquesta unitat són:

Servei de videoconferència (http://si.ua.es/videoconferencia)

El Servei de Videoconferència ofereix serveis, assessorament i recursos per a la realització de  videoconferències de tipus professional a tot el personal de la UA.

Web del servei: http://si.ua.es/videoconferencia

Email de contacte: videoconferencia@ua.es

Sala de videoconferència

 

Servei de retransmissió per Internet - Videostreaming (http://si.ua.es/videostreaming)

El Servei de Videostreaming de la Universitat d'Alacant s'encarrega de la difusió en directe (temps real) i a través d'Internet d'esdeveniments celebrats en qualsevol de les sales equipades a aquest efecte. Per a poder seguir una d'aquestes emissions, tan sols és necessari comptar amb un ordinador connectat a Internet.

L'agenda de retransmissions públiques ja realitzades en el passat o programades per a fer en el futur es pot consultar a través de la web del servei en: http://si.ua.es/videostreaming

Web streaming

 

Web del servei: http://si.ua.es/videostreaming

Email de contacte: videostreaming@ua.es

Condicions d'ús del servei: http://si.ua.es/es/videostreaming/condiciones-de-uso.html

Emissió d'actes per internet des d'espais no condicionats: http://web.ua.es/es/vr-ti/documentos/protocolos-de-uso-de-recursos-tecnologicos/emision-actos-internet-espacios-no-acondicionados.pdf

 

Servidors de vídeo i videostreaming. Emmagatzematge, conservació i distribució. Vèrtex (http://si.ua.es/vertice)

Vértice, aplicació web en UACloud (Campus Virtual) per a la gestió del material multimèdia generat en la UA. Açò inclou, entre altres coses:

- Pujada del material.

- Codificació.

- Construcció de marca.

- Edició bàsica.

- Catalogació.

- Publicació del material en qualsevol dels portals web de la UA tals com:

* UACloud, UADrive, UAMaterials.

* VUALÀ.

* BlogsUA

* RUA

* Portal Audiovisual.

* Diversos canals externs com ara:

YouTube (https://www.youtube.com/uavideotube)

iTunesU (http://itunes.apple.com/institution/universidad-de-alicante/id410901087#ls=1)

 

Web del servei: http://si.ua.es/vertice

Email de contacte: vertice@ua.es

Condicions d'ús: http://si.ua.es/es/vertice/guia-de-uso/condiciones-de-uso.html

 

Laboratori de Creació de Continguts Multimèdia (http://si.ua.es/lccm)

El programa Professionals Digitals ( www.profesionalesdigitales.es ) va ser dissenyat per a impulsar la indústria nacional de continguts digitals a través de la capacitació dels futurs professionals i del foment de la col·laboració entre la universitat i les empreses del sector.

La  Universitat  d'Alacant    va començar  la seua  participació  en  aquest  programa a final del 2008, gràcies al qual la  UA  va ser  dotada  amb  equipament  tècnic  divers  que  cobria  diferents  àrees relacionades  amb    la creació  de  continguts  digitals, tals com:

- Producció  audiovisual  (equips informàtics, càmeres,  il·luminació,  microfonia,  taules de mescles,  programari, cablejat, etc.)

- Captura de moviment (equips i programari associat de captura de moviment).

- Realitat virtual (granja de rederització, sala de RV i 3D, programari generació 3D, etc).

 

Aquest equipament s'ha centralitzat en un únic espai físic a l'abast de tota la comunitat universitària situat en la planta baixa de la Biblioteca General que s'ha anomenat Laboratori de Creació de Continguts Multimèdia .

LCCM

 

Web del servei: http://si.ua.es/lccm

Email de contacte: lccm@ua.es

Normativa d'ús: Normativa d'ús de les instal·lacions del Laboratori de Creació de Continguts Multimèdia

Sol·licitud d'ús:  Sol·licitud d'ús del Laboratori de Creació de Continguts Multimèdia

 

Enregistrament de PUA (http://si.ua.es/puas)

Enregistrament de PUA (píndoles formatives de la Universitat d'Alacant). Les PUAs són vídeos de curta durada que serveixen com a suport als processos d'ensenyament-aprenentatge.

Exemple de PUA:

Reproducir

Web del servei: http://si.ua.es/puas

Email del servei: puas@ua.es

Condicions d'ús: http://si.ua.es/es/puas/condiciones-de-uso-del-servicio.html

 

 

Adobe Connect (http://si.ua.es/es/videoconferencia/videoconferencias-web-adobe-connect.html)

El Servei de Videoconferències de la UA ofereix la possibilitat de reservar sales virtuals mitjançant el programari Adobe Connect a través de Vèrtex en UACloud.

Aquesta utilitat permet realitzar videoconferències d'una manera senzilla i, a causa de la seua facilitat d'ús, pot usar-se per a classes en línia, tutories, reunions de grup, etc.

Reproducir

Web del servei: http://si.ua.es/es/videoconferencia/videoconferencias-web-adobe-connect.html

Email del servei: adcsi@ua.es

Condicions d'ús: http://si.ua.es/es/videoconferencia/normas-de-uso-videoconferencias-web.html

Manteniment i sincronització dels canals de la UA amb portals WEB externs tals com iTUnesU o YouTube

Una de les funcions de la Unitat Multimèdia en Xarxa del Servei d'Informàtica és mantenir la programació i la infraestructura tècniques necessàries perquè els continguts multimèdia que resideixen en Vèrtex estiguen sincronitzats amb els canals de la UA en portals externs tals com iTunesU o YouTube.

 

itunes youtube

 

A través de les diferents API que faciliten aquests canals, els processos de pujada, catalogació, organització, etc. dels materials de Vèrtex que l'usuari ha decidit mostrar en aquests canals es realitzen de forma automàtica o semiautomàtica.

Cal tenir en compte que es tracta de portals molt actius i dinàmics que canvien i actualitzen aquesta API freqüentment la qual cosa requereix un manteniment quasi constant d'aquesta programació i els scripts relacionats.

Assessorament i suport tècnic en iniciatives relacionades amb multimèdia en xarxa

La unitat Multimèdia en Xarxa del Servei d'Informàtica juntament amb la Facultat de Ciències ha instal·lat un total de 5 pantalles de difusió en diferents espais d'aquesta Facultat: edifici d'Òptica, Ciències 1 i Ciències 2. L'objectiu d'aquestes pantalles és que la Facultat puga mostrar als seus alumnes informació immediata i actualitzada sobre qüestions que els puga afectar o interessar: avisos urgents, períodes de matriculació, xarrades o esdeveniments programats, publicitat institucional, vídeos d'obertures de curs, etc.

Cadascuna d'aquestes pantalles està connectada a un dispositiu RaspBerri PI el qual, immediatament després de rebre corrent, reprodueix un determinat canal de streaming dedicat exclusivament per a aquesta facultat.

El contingut difós per aquest canal, el llancen i decideixen a cada moment els gestors de la Facultat de Ciències i per tant es tracta d'un sistema autònom fàcilment escalable.

Pantalles difusió ciències

 

L'any 2007 es va posar en marxa una maqueta 100% operativa d'un sistema de telefonia IP per a proves dins del Servei d'Informàtica basada en Asterisk + Kamailio (antic OpenSER). Basat en softphones, actualment l'usa com a sistema de telefonia  permanent el personal de la unitat de Multimèdia en Xarxa, així com part de l'equip d'operació del Servei d'Informàtica o altres usuaris del mateix servei que sol·liciten usar-lo.

Es va instal·lar una passarel·la de telefonia que permet telefonades entre terminals IP i qualsevol altra trucada que arribe des de la centraleta general de la UA (extensions internes, números externs, etc.)

Durant el curs 2013-2014 es va muntar una maqueta completa per a l'enregistrament desatès de classes basada en Matterhorn-Opencast . Mentre la part tècnica està molt avançada, van sorgir altres qüestions sobretot de gestió i organització docent que van causar que el projecte quedara parat.

 

Comptem amb diversos sistemes amb els quals poder realitzar conferències telefòniques. Es tracta de trucades de telèfon corrents però  mitjançant un terminal amb micròfon i altaveu omnidireccional que permet que diverses persones en un mateix espai puguen participar en una conferència telefònica.

Conferència telefònica

És una bona solució quan no es disposa dels recursos suficients com per a realitzar una videoconferència.

Juntament amb l'Oficina Tècnica, el Taller d'Imatge, Suport a la Docència i, en general, qualsevol altre centre de la UA que així ho requerisca, col·laborem en el disseny, compra, instal·lació i configuració d'elements, espais, serveis o recursos amb determinades característiques multimèdia que la universitat vulga crear o modificar per a posar a la disposició dels usuaris.

 

Tots el canals web multimèdia de la UA que presenten capacitats multimèdia (UACloud, UADrive/UAMateriales, MoodleUA, BlogsUA, VUALA, Vèrtex, etc.) requereixen un reproductor multimèdia actualitzat (HTML5/Flaix/HLS/Mpeg-Dash) que permeta el seu ús en el màxim nombre de dispositius possibles tant per a vídeos solts ja gravats (VOD), vídeos en directe (streaming) o col·leccions. Des d'aquesta unitat, mantenim i programem de forma centralitzada aquest reproductor amb la finalitat d'oferir un servei homogeni siga la que siga la web o portal que en faça ús.