Saltar apartados

URL

Els recursos URL estan pensats per a afegir enllaços a pàgines web externes. També és possible enllaçar a documents, imatges o altres recursos penjats en pàgines web.

En seleccionar "URL" en el desplegable "Recursos" s'obrirà la pàgina corresponent perquè puguem especificar tots els paràmetres necessaris, alguns d'ells apareixeran en altres recursos o activitats disponibles en Moodle. En els següents blocs desplegables, podem veure una breu descripció de cada grup de propietats existent.

Menú per a inserir URL

Propietats generals

Les propietats generals es mostren en la següent imatge:

Opcions generals d'una URL

 • Nom: és el nom que es mostrarà per a enllaçar a la pàgina web.
 • Descripció: podem indicar una breu descripció del contingut. Per a açò disposem de l'editor de text, de manera que en la descripció podem utilitzar qualsevol de les possibilitats que ens ofereix.
 • Mostra la descripció en la pàgina del curs: podem decidir si mostrar o no la descripció, juntament amb l'enllaç a la pàgina o recurs extern.

Contingut

En el quadre de text hem d'introduir l'enllaç a la pàgina web o recurs extern.

Contingut de la URL

El botó "Seleccione un enllaç" no té utilitat en Moodle UA, ja que serveix per a enllaçar a arxius d'algun dels repositoris externs, que romanen deshabilitats actualment.

Opcions de visualització

Les opcions dels enllaços, ens permeten especificar la manera de visualització dels mateixos. Les característiques en les quals es mostra l'asterisc en color verd, corresponen a opcions avançades que només apareixeran en prémer el botó "Mostrar Avançades".

Opcions d'un recurs URL

 • Mostrar: permet especificar la millor manera de visualització de la URL. Si estem enllaçant a un lloc web és recomanable utilitzar les opcions "Incrustar" o "En finestra emergent", d'aquesta manera evitarem que el contingut es carregue sobre la pàgina del navegador en la qual l'usuari tenia carregada la plataforma Moodle.
  Opcions de visualització d'URL
  • Automàtic: Moodle tria l'opció de visualització que considere oportuna, en funció del contingut.
  • Incrustar: es crearà una espècie de marc en el qual apareixerà incrustada la web a la qual fem referència. Aquest tipus de visualització pot resultar incòmoda si la grandària del monitor de l'usuari és reduït.
  • Obrir: carrega el contingut de l'enllaç en la pàgina actual.
  • En finestra emergent: obri el contingut de l'enllaç en una finestra nova.
 • Amplària i altura de la finestra: només té sentit si es tria com a manera de visualització "En finestra emergent". En aqueix cas, permet especificar les dimensions de la finestra.
 • Mostrar el nom de la URL: quan l'enllaç es mostra incrustat en una pàgina de Moodle, podem indicar que es mostre el nom del mateix, just sota el recurs.
 • Mostrar la descripció de la URL: quan l'enllaç es mostra incrustat en una pàgina de Moodle, podem indicar que es mostre la descripció del mateix, just sota el recurs.

Paràmetres

Els paràmetres formen part de les propietats avançades dels recursos tipus URL. En general, només és necessari determinar-los en situacions molt específiques.

Paràmetres d'una URL

En ocasions, és possible que la pàgina web a la qual estem enllaçant siga capaç d'acceptar paràmetres. Aquests paràmetres s'envien com a dades que formen part de la URL (mètode GET). Les variables que podem enviar com a paràmetres són dades del curs, del recurs, del lloc Moodle o de l'usuari. Per tant, la URL pot ser variable depenent de l'usuari que punxe en l'enllaç. Si enviem dades d'usuari, sempre seran de l'estudiant que està accedint a la URL en aqueix moment.

Variables de Moodle disponibles per a usar com a paràmetre

 

A continuació, veurem un exemple senzill (encara que de poca utilitat) per a entendre millor el funcionament dels paràmetres.

El cercador de Google utilitza la variable 'q' per a indicar al seu web quin text és el que ha de cercar. D'aquesta manera, si en el recurs especifiquem directament la URL de cerca de Google "http://www.google.com/search" i, a continuació indiquem que anem a passar a la web la variable 'q' amb el valor del cognom de l'usuari, estarem creant una URL dinàmica que canviarà en funció de l'usuari que punxe en l'enllaç.

En la imatge, es mostra el resultat obtingut per un usuari el cognom del qual és "Blanes" després de punxar en l'enllaç.

Exemple use de paràmetres en URL

 

De la mateixa manera, podríem utilitzar paràmetres en altres pàgines preparades per a açò. Si tenim coneixements de programació web i tenim les nostres pròpies pàgines dinàmiques, podríem tenir, per exemple, una web amb recursos ordenats per id de curs, de manera que depenent de quin curs pertanguera l'usuari, es carregaria una pàgina o una altra.

Ajustos comuns del mòdul

Aquesta secció és comuna a molts tipus de recurs i activitats.

Ajustos comuns del mòdul

 • Visible: permet mostrar o ocultar una URL. Quan ocultem un recurs, els professors del curs ho visualitzem amb les lletres en grisa i, si està activat la manera d'edició, també veurem una icona d'un ull tancat. Des d'aquesta icona podrem modificar la visibilitat del recurs sense necessitat d'accedir a la finestra d'edició del mateix. Per a l'alumnat, per contra, és com si la URL no existira.
 • Nombre ID: s'utilitza per a identificar un recurs en el llibre de qualificacions. Si el recurs no s'inclou en el llibre de qualificacions, com és el cas de les URL, ho deixarem en blanc.

Restringir disponibilitat

Aquest bloc d'opcions permet restringir l'accés a un recurs en funció d'unes dates o de determinats paràmetres de completitud de tasques.

Per a més informació, veure secció "Activitats condicionals".

Moodle UA


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Espanya)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464