Saltar apartados

Arxius

Els arxius són materials que podem posar a la disposició de l'alumnat en diferents formats: documents de text, imatges, vídeos, àudios, arxius comprimits, etc.

És important saber que, mitjançant aquest tipus de recurs, únicament podem mostrar un material a l'alumne, ja siga format per un únic arxiu o per un conjunt d'arxius enllaçats entre si, com una mini web HTML. En aquest últim cas, hauríem de seleccionar l'arxiu principal (en una web sol ser el "index.html") que és el que es mostrarà inicialment en punxar en el recurs.

En seleccionar "Arxiu" en el desplegable "Recursos" s'obrirà la pàgina corresponent perquè puguem especificar tots els paràmetres necessaris, alguns d'ells apareixeran en altres recursos o activitats disponibles en Moodle. En els següents blocs desplegables, podem veure una breu descripció de cada grup de propietats existent.

Propietats generals

Les propietats generals es mostren en la següent imatge:

Propietats generals d'un arxiu
 • Nom: és el nom que es mostrarà per a enllaçar a l'arxiu.
 • Descripció:podem indicar una breu descripció del contingut de l'arxiu. Per a açò disposem de l'editor de text, de manera que en la descripció podem utilitzar qualsevol de les possibilitats que ens ofereix.
 • Mostra la descripció en la pàgina del curs: podem decidir si mostrar o no la descripció, juntament amb l'enllaç a l'arxiu. En la següent imatge podem veure un exemple de les dues situacions.

Visualització amb i sense descripció

Contingut

En el bloc contingut podem agregar un arxiu o crear una carpeta en la qual podem introduir diversos arxius relacionats entre si. Al seu torn, apareix un text recordant-nos la grandària màxima d'arxiu permès, segons la configuració del curs.

Introduir contingut en Arxius

Mitjançant el botó "Agregar" accedirem al selector d'arxius, que ens permetrà pujar un material existent en el nostre equip o seleccionar un dels materials prèviament pujats a Moodle. És possible pujar materials HTML, com per exemple els generat amb eXelearning o Wimba Create, en un arxiu comprimit que posteriorment podrem descomprimir en Moodle.

Selector d'arxius

Després de prémer en el botó "Pujar aquest arxiu", el material quedarà associat al recurs. A la dreta del nom de l'arxiu, apareix una petita icona que amaga un menú on apareixen diverses accions que podem realitzar sobre l'arxiu. Les opcions poden variar, depenent del tipus d'arxiu o directori que seleccionem, tal com es mostra en la imatge.

Opcions de diferents tipus d'arxiu

Opcions de visualització

En aquest bloc trobarem propietats per a especificar la manera de visualització del recurs. Hi ha certes propietats que es consideren avançades i apareixen ocultes per defecte. Per a mostrar-les, hem de punxar en el botó "Mostrar Avançades", que es transforma a" Ocultar Avançades" en desplegar-les.

Propietats sobre opcions de visualització

 • Mostrar: ens permet triar un de les maneres de visualització disponibles. Si la manera que hem escollit no permet un format d'arxiu concret, Moodle oferirà la millor manera de visualització per a aqueix material.Maneres de visualitzar un arxiu
  • Automàtic: Moodle tria la millor manera de visualització per a cada format d'arxiu.

  • Incrustar: l'arxiu es mostra embegut en una pàgina de Moodle. La pàgina manté els blocs del curs, capçalera i peu de pàgina. Aquesta manera és el recomanat per a imatges, animacions flaix, vídeos i PDF.

  • Forçar descàrrega: quan l'usuari punxe sobre el recurs s'obrirà el diàleg de descàrrega.

  • Obrir: carrega el recurs en la finestra del navegador. No conserva el menú de Moodle, blocs i altres elements.

  • En finestra emergent: igual que "Obrir" però, aquesta vegada es crea una nova finestra del navegador (sense botons de navegació ni barra d'adreces) en la qual es carregarà el recurs.
 • Amplària i altura de la finestra: només té sentit si es tria com a manera de visualització "En finestra emergent". En aqueix cas, permet especificar les dimensions de la finestra.
 • Mostrar nom del recurs: quan el recurs es mostra incrustat en una pàgina de Moodle, podem indicar que es mostre el nom del mateix, just sota el recurs.
 • Mostrar descripció del recurs: quan el recurs es mostra incrustat en una pàgina de Moodle, podem indicar que es mostre la descripció del mateix, just sota el recurs.
 • Utilitze filtres del contingut de l'arxiu: des d'aquesta opció podem especificar si apliquem els filtres de contingut, habilitats en el recurs, als arxius que pugem. És possible aplicar els filtres només als arxius HTML o a tot tipus d'arxius, encara que aquesta última opció pot causar problemes amb formats de Flaix o Java.

Permet aplicar filtres a l'arxiu pujat

Ajustos comuns del mòdul

Aquesta secció és comuna a molts tipus de recurs i activitats.

Ajustos comuns del mòdul

 • Visible: permet mostrar o ocultar un arxiu. Quan ocultem un arxiu, els professors del curs ho visualitzem amb les lletres en grisa i, si està activat la manera d'edició, també veurem una icona d'un ull tancat. Des d'aquesta icona podrem modificar la visibilitat de l'arxiu sense necessitat d'accedir a la finestra d'edició del mateix. Per a l'alumnat, per contra, és com si l'arxiu no existira.

Arxiu ocult

 • Nombre ID: s'utilitza per a identificar un recurs en el llibre de qualificacions. Si el recurs no s'inclou en el llibre de qualificacions, com és el cas dels arxius, ho deixarem en blanc.

Restringir disponibilitat

Aquest bloc d'opcions permet restringir l'accés a un recurs en funció d'unes dates o de determinats paràmetres de completitud de tasques.

Per a més informació, veure secció "Activitats condicionals".

 

Moodle UA


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Espanya)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464