Saltar apartados

Categories de qualificació

Les qualificacions poden organitzar-se en categories de qualificació. Cada categoria tindrà la seua qualificació total sobre la base de determinats càlculs realitzats amb les notes dels elements d'avaluació que formar part d'aqueixa categoria.

Encara que no creiem cap categoria específica, es pot dir que tots els elements de qualificació pertanyen per defecte a la categoria curse.

Per a crear una categoria hem d'accedir al menú "Categories i ítems > Vista simple" o "Categories i ítems > Vestisca completa" disponible en el desplegable de la vista "Qualificador" i en el panell "Ajustes > Administració de qualificacions".

Crear categories de qualificació

Al final de la pàgina, trobarem el botó "Afegir categoria" i en punxar sobre ell, accedirem al formulari de creació de la categoria de qualificació.

Botó per a crear una nova categoria de qualificació

En el formulari trobarem diverses propietats per a la configuració de la categoria. Inicialment explicarem les opcions bàsiques, que són suficients en molts casos, i, a continuació, la resta de paràmetres avançats (paràmetres que es mostren en punxar en el botó "Mostrar Avançades").

 • Nomene categoria: es recomana utilitzar un nom que siga descriptiu per a professors i estudiants.
 • Tipus de qualificació: s'utilitza per a indicar què tipus de qualificació anem a utilitzar per al càlcul total de la categoria.

  • Cap: la categoria no serà calificable, és a dir, no disposarà de columna de qualificació total de la categoria.

  • Valor: la categoria tindrà columna de qualificació total. Aquesta opció habilita els camps de qualificació màxima i mínima, que apareixen més a baix.

  • Escala: la categoria tindrà columna de qualificació total, els càlculs de la qual es realitzaran sobre la base d'una escala de qualificació determinada. Aquesta escala se seleccionarà en el desplegable "Escala", que apareix més a baix.

  • Text: la categoria no serà calificable. Disposarà de columna de qualificació total però només es permetrà la introducció de comentaris de retroalimentació, no qualificacions en si.
 • Escala: en cas de triar el tipus de qualificació mitjançant escala, en aquest desplegable haurem de seleccionar què escala utilitzem. L'escala de qualificació ha d'estar prèviament creada.
 • Qualificació màxima i mínima: en cas de triar el tipus de qualificació mitjançant valor, ací especificarem els valors màxim i mínim que es poden donar en el càlcul del total de la categoria.
 • Ocultar: permet ocultar la columna de resultat total de la categoria.
 • Bloquejar: permet bloquejar el valor de la qualificació total, de manera que, encara que es modifique qualsevol altre valor que afecte al cáculo, el valor total no es veurà afectat.

Les característiques avançades que podem configurar són:

 • Càlcul total: permet triar un dels tipus de càlcul automàtics oferits per Moodle. Cadascun d'aquests tipus s'explicaran en un altre apartat.

  Permet triar un tipus de càlcul automàtic per al total d'una categoria
 • Agregar només qualificacions no buides: si marquem aquesta casella, el resultat total no inclourà en els seus càlculs les qualificacions buides. Si la desmarquem, explicarà els ítems no avaluats com zeros a l'hora de realitzar el càlcul total.

  Cal tenir en compte que, una qualificació buida pot significar diverses coses: un estudiant que encara no ha realitzat una activitat, un enviament que encara no ha sigut qualificat pel professorat o una qualificació esborrada manualment per algun motiu.

 • Agregar subcategories incloents: en crear una categoria, per defecte es crea un resultat total mitjançant càlculs amb les qualificacions dels ítems que pertanyen a aquesta categoria. Quan una categoria, conté subcategories, és possible determinar si el càlcul del total de la categoria pare es realitza sobre la base dels totals o als elements individuals.

  Entendrem millor aquest concepte, mitjançant un exemple. En la següent imatge podem veure la diferència entre marcar aquesta opció o no fer-ho, en la categoria "pare" denominada "2012-13_Nou curs_xxx" (aquesta categoria, que per defecte, té el nom del curs, es crea automàticament) . Per al càlcul de totals s'està utilitzant el mètode "Intervé ponderada simple".

  En la imatge de l'esquerra, el càlcul del total del curs té en compte cada element d'avaluació individual (sense importar el resultat total de cada subcategoria). En canvi, en la imatge de la dreta, es tenen en compte les qualificacions que estan al mateix nivell jeràrquic: els dos elements individuals i el total de la categoria blava.

  Exemple d'agregar categories incloents en el total

 • Descartar les més baixes: mitjançant aquesta opció podem descartar les 'X' qualificacions més baixes, de manera que no es tindran en compte per al càlcul del total de la categoria.

 • Nom de la categoria total: és el text d'encapçalat que es mostra en la columna del resultat total. Si ho deixem en blanc, el text mostrat serà "Total categoria". En la següent imatge es mostra un exemple en el qual s'ha assignat un text a aquesta propietat.

  Text que es mostra en la columna de total com encabecado

 • Info ítem: ens permet introduir una anotació per a nosaltres mateixos, a manera d'aclariment o recordatori, que només podrem veure des d'aquesta pantalla.

 • Nombre ANEU: podem assignar un identificador numèric per a poder utilitzar el valor de la categoria en els càlculs manuals.

 • Qualificació per a aprovar: podem determinar una nota mínima per a considerar a l'alumne apte en aquesta secció. Si la qualificació obtinguda està per sota d'aquest valor, la nota es mostrarà en roig i si està per damunt es mostrarà en verd.

 • Manera de mostrar qualificació: podem mostrar la qualificació real, en percentatge, en format lletra o com a combinació de 2 dels mètodes anteriors.

 • Punts decimals globals: nombre de decimals que es mostraran en la nota total.

 • Ocultar fins a: permet ocultar el resultat de la categoria fins a una data determinada.

 • Bloquejar des de: permet bloquejar el resultat total a partir d'una data determinada.

A més d'aquestes propietats, al final de la pàgina pot aparèixer alguna altra addicional relacionada amb la categoria "pare" (categoria que inclou a la categoria que estem creant) que variarà depenent del tipus de càlcul total utilitzat en aquesta categoria.

Moodle UA


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Espanya)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464