Saltar apartados

Càlculs de qualificacions

Els càlculs de qualificacions són fórmules utilitzades per a determinar una nota, que pot estar basada o no en altres elements de qualificació.

Les fórmules segueixen el format utilitzat en programari de fulls de càlcul com Excel o Calc. Sempre comencen amb un signe d'igual ('=') i a continuació, poden usar-se operadors matemàtics comuns i determinades funcions, de manera que el resultat siga un valor únic valor numèric. Aqueix resultat serà la qualificació associada a l'ítem o categoria que estem editant.

Des de la" Vista simple" o "Vista completa" del menú "Categories i ítems", podem accedir a la pantalla d'edició de càlculs punxant en la icona en forma de calculadora (Icona en forma de calculadora que dóna accés a la realització del càlcul total mitjançant fórmules) de la categoria o ítem de qualificació manual el valor de la qual vulguem calcular. Per exemple, en la imatge anem a editar el càlcul del total de la categoria "Primer parcial".

Accés a la pantalla d'edició de càlcul

Abans d'introduir la fórmula, hem d'assegurar-nos que els elements de qualificació involucrats en el càlcul tenen establit un "Nombre ANEU" que s'utilitzarà per a identificar aqueix ítem en l'expressió matemàtica. Des de la pantalla d'edició del càlcul podem establir aquests identificadors, si no ho hem fet abans en la pàgina d'edició / creació de cada activitat.

En l'exemple, anem a utilitzar per al càlcul els elements de qualificació marcats en roig en la imatge

Establir identificadors per als elements de qualificació

Una vegada que premem el botó "Agregar nombres ANEU", la caixa de text editable desapareixerà i les etiquetes quedaran fixades a l'element. Només podrem modificar-los des de la pàgina d'edició de cada activitat en concret.

Visualització dels identificadors ja establits

En la part superior de la pantalla,disposem d'un quadre de text per a introduir la nostra fórmula. Sempre hem de començar amb el caràcter d'igual i, a l'hora d'introduir les variables (nombres ANEU que hem creat prèviament) haurem d'escriure-les entre claudàtors dobles, tal qual apareixen en la imatge.

exemple de fórmula manual

En escriure la fórmula hem de tenir molt en compte el rang de valors possibles de l'activitat perquè els resultats siguen els esperats. Per exemple, la fórmula anterior correspon al càlcul manual de la mitjana ponderada de qualificacions. En aquest cas, el lliurament de tasques ( [[t2]] ), el valor màxim de la qual possible és 60, explica un 40% de la nota total. De la mateixa manera, el test ( [[q2]] ), la nota màxima de la qual assolible és 10, explica un 60% de la nota. Abans de multiplicar pel factor de ponderació, s'han normalitzat els valors i, després de realitzar els càlculs, s'han multiplicat pel valor màxim del total de la categoria (10).

Les fórmules sempre han d'incloure almenys una referència a un dels elements d'avaluació, si no, els totals no es mostraran. No es pot escriure una fórmula basada simplement en valors numèrics ( per exemple, = 3*14).

Després de guardar els canvis, la icona de" Total de la categoria" es transformarà en una icona en forma de calculadora per a indicar-nos que aqueix càlcul s'ha realitzat manualment. També podem observar que la icona en forma de calculadora de la part dreta, el que dóna accés a la pantalla d'edició del càlcul, ara es mostra en color més fosc.

Nova icona per al total de la categoria

El resultat d'un càlcul manual preval enfront de les possibles estratègies de qualificació automàtica que estiguen seleccionades.

Funcions compatibles

A més d'utilitzar operacions simples com la suma, multiplicació, resta o divisió de valors, Moodle accepta l'ús de determinades funcions (similars a les existents en els programes de full de càlcul com Excel o Calç).

Per a separar els arguments d'una funció s'utilitza el carater "punt i coma" (si utilitzem una instal·lació de Moodle en un altre idioma com pot ser l'Inglés, el caràcter utilitzat serà "coma").

  • average([[item1]] ; [[item2]]...): retorna la mitjana de valors
  • max([[item1]] ; [[item2]]...): retorna el valor màxim de la llista d'arguments.
  • min([[item1]] ; [[item2]]...):retorna el valor mínim de la llista d'arguments.
  • mod(dividend ; divisor): calcula la resta de la divisió.
  • power(base ; potència):eleva el nombre base a la potència.
  • sum([[item1]] ; [[item2]]...): retorna la suma de tots els arguments.

Moodle UA


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Espanya)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464