Saltar apartados

Progrés de l'estudiant

Introducció

Una de les característiques que més es trobava a faltar fins ara per part d'un alumne/a dissenyat en Moodle és una eina que li permetera saber l'estat de realització del mateix i quant material li faltava per "revisar" a cada moment lloc que, especialment en cursos de llarg desenvolupament i molt material, l'alumnat pot oblidar amb facilitat el punt on "a deixar" el curs l'última vegada.

En versions prèvies a la versió 2 de Moodle existeixen eines parcialment adaptades per a indicar a l'alumnat quin elements del curs li queden per "completar". Ara, a partir de Moodle 2, el professorat pot gestionar quins són les activitats obligatòries a realitzar per part de l'alumnat, ja que pot definir els requisits que exigirà al seu alumnat per a completar la correcta consecució del curs. També pot facilitar al seu alumnat una sèrie d'eines per a marcar quan un Element De Contingut (d'ara endavant, EDC) ha sigut "completat", mostrar "l'avanç" del curs i els requisits que li queden per complir des d'un únic punt d'informació.

[Professorat] Curse > Editar ajustos > Progresse de l'estudiant (Activat)

 • Apareix en el menú del curs l'opció Rastrege de finalització.
 • Apareix en el menú d'Informes l'opció Finalització de l'activitat i l'opció Finalització del curs (quan tenim almenys una "marca" de finalització).
 • Dins de cada recurs apareix l'opció Finalització de l'activitat.

Progresse - finalització activitat

 • El rastreig de finalització es pot configurar de tres formes:
  • No indicar finalització de l'activitat (en aquest cas als estudiants no els apareix res).
  • Els estudiants poden marcar manualment l'activitat com completada
   • Als estudiants els apareix un quadre amb el fons blanc, a la dreta de l'activitat que poden marcar-ho quan consideren.
   • Al professorat els apareix un quadre gris amb la línia contínua a la dreta de l'activitat ( Check gris ).
  • Mostrar l'activitat com completada quan es complisquen les condicions.
   • Encara que l'eina ha d'evolucionar i encara les condicions són bastant escasses, depenent de l'activitat podem triar diferents condicions:
    • Requerir veure.- Aquesta condició està disponible per a la gran majoria de recursos i activitats: fitxers, carpetes, pàgines, url, fòrums, glossari, wiki,%u2026 En el moment en què l'alumnat punxa la tasca es dóna per completada.
    • Rebre qualificació.- Aquesta condició està disponible per a les tasques de lliurament, fòrum, glossari, lliçó, qüestionari, wiki%u2026 En el moment en el qual l'alumne té una qualificació en aqueixa tasca, fòrum, etc. es dóna per completada.
    • Únicament per als fòrums existeixen 3 condicions addicionals:
     • Requerir missatges.- L'usuari ha d'obrir fils de debat o rèpliques. Es pot especificar el nombre.
     • Requerir debats.- L'usuari deb obrir fils de debat. Es pot especificar el nombre.
     • Requerir rèpliques.- L'usuari ha de crear rèpliques. Es pot especificar el nombre.
     • En el moment en què l'alumnat creu les línies de debat i/o les rèpliques indicades, es dóna la tasca per completada.
   • Al professorat els apareix un quadre gris amb la línia discontínua a la dreta de l'activitat ( Check gris discontínuo ).
  • Data.- El professorat té l'opció d'indicar una data en la qual s'espera que un EDC estiga completat. Aquesta data no li apareix a l'alumnat, únicament apareix en l'informe Finalització de l'activitat, per la qual cosa és merament informativa per al professorat.

Data finalització

[Alumnat] Icones d'estat de finalització

En la següent taula es mostra un resum de les diferents icones que resumeixen l'estat de finalització d'un EDC per a l'alumnat .

Taula tipus de check

[Professorat] Ajustes > Administració del curs > Rastrege de finalització

Des d'aquesta opció el professorat pot configurar les condicions que els alumnes han d'aconseguir per a completar el curs.

 • Mètode d'agregació.- Aquest ítem permet configurar si l'alumne ha de superar tots o tan sol un dels grups de condicions que es configuraran a continuació.
 • Prerrequisitos del curs.- Indica si l'alumne ha de completar un altre curs abans de la realització del present. El curs anterior ha de tenir configurada l'opció de rastreig.
 • Acte-completar manualment.- L'alumne podrà marcar per si mateix si el curs està completat. Si es marca aquesta opció, no es tindran en compte les configuracions següents.
  • Si marquem aquesta opció hem d'afegir el bloc "Autocompletar". Aquest bloc li servirà a l'alumnat per a marcar el curs com a complet. Si marquem l'opció d'Acte-completar %u201Cmanualment%u201D i no afegim aquest bloc, l'alumnat no tindrà forma d'indicar si el curs ha sigut completat o no.
 • Grau de finalització manual per.- En aquest camp s'indiquen què rols poden determinar que el curs s'ha completat reeixidament. Es pot decidir que haja de ser aprovat per tots els usuaris o únicament per un usuari que tinga algun dels rols marcats.

Ajustes grau de finalització

 • Activitats completades.- Apareixeran totes l'activitats on s'han configurat el rastreig de finalització. El professor haurà de seleccionar les activitats necessàries per a considerar finalitzat el curs. També, a través de l'opció "Mètode d'agregació", pot indicar si, per a completar el curs, l'alumnat ha de completar tots els EDC marcats o únicament qualsevol d'ells.

Activitats completades

 • Data.- Seleccionar la data en la qual s'espera que els alumnes completen el curs.
 • Durada després de la matriculació.- Fixa el temps mínim de matriculació per a completar el curs, és a dir, el temps mínim transcorregut entre la matriculació i la finalització del curs. Açò pot ser molt útil per a evitar que els alumnes es matriculen i facen el curs en un espai de temps molt breu.
 • Qualificació.- Nota mínima que ha de tenir un alumne per a finalitzar o completar el curs.
 • Donar de baixa.- En habilitar aquesta opció es considerarà que l'alumne ha completat el curs quan haja sigut desmatriculado. (No finalitzarà fins que no es done de baixa)

Activitats completades (i 2)

[Professorat | Alumnat] Bloc "Autocompletar"

Si habilitem l'opció Acte-completar manualment i afegim el bloc Autocompletar, l'alumnat tindrà l'opció de marcar el curs com completat.

Completar automàticament

Al professorat, encara que els apareixerà el bloc, no li servirà per res:

Completar automàticament professor

[Professorat] Navegació > Els meus cursos > Informes > Finalització de l'activitat

Des d'aquesta opció el professorat pot veure un informe on s'indiquen les activitats que ha finalitzat cada alumne (únicament de les activitats que tinguen activat el rastreig de finalització.

Finalització activitat professor

Aquest informe es pot exportar en diversos formats.

[Professorat] Navegació > Els meus cursos > Informes > Finalització del curs

Des d'aquesta opció el professorat pot veure un informe on s'indiquen les activitats que ha completat l'alumne.

Depenent de la configuració dels ajustos d'Administració del curs > Rastrege de finalització, ací apareixeran unes opcions o unes altres.

 • Com nosaltres hem activat l'opció d'Acte-completar manualment, en la següent imatge es pot observar que una de les opcions és si els alumnes han marcat el curs com completat.
 • De la mateixa forma, com hem activat l'opció que únicament el perfil Professor haja d'aprovar el que ha marcat l'alumne, en la imatge s'observa que el professorat té aquesta opció.
 • En la imatge també es pot observar que, com l'alumne no ha completat totes les activitats que prèviament havíem configurat en Administració del curs > Rastrege de finalització per a donar el curs per superat o finalitzat, però sí hem completat alguna d'elles, l'opció apareix "parcialment marcada" ( Check gris blanc ).

Finalització curse

[Professorat | Alumnat] Bloc "Estatus de finalització del curs"

Des del bloc Estatus de finalització del curs el professorat accedeix a l'informe de l'opció que hem vist anteriorment (Finalització del curs)

Estatus finalització curse

Aquest bloc ofereix altres possibilitats a l'alumnat. En primer lloc, des del bloc se li mostra un resum amb les característiques de finalització del curs: quins són els criteris per a completar-ho, el nombre d'activitats realitzades, si el professor ho ha marcat com finalitzat, etc.

Estatus finalizacion curse bloc

Punxant en l'opció "Més detalls", s'accedeix a un informe més complet.

Informe complet

Bloqueig de les opcions de "Finalització de l'activitat"

Una vegada que el curs està en producció i algun alumne ha completat algun EDC, les opcions que defineixen la finalització d'aquests EDC quedaran bloquejades.

Açò és així per a evitar que un alumne es trobe amb comportaments estranys a mesura que està realitzant el curs. Per exemple, si algun alumne ha marcat com completada una URL que estiga configurada com a manual i un professor del curs canvia la configuració d'aqueix recurs perquè es complete de forma automàtica quan un alumne visite l'enllaç, el recurs apareixeria com "no completat" a l'alumne, causant desconcert a aquells alumnes que tinguen el recurs marcat com completat.

El millor en aquests casos és no desbloquejar les opcions de finalització llevat que siga completament imprescindible.

Bloqueig finalizacion activitat

Per a evitar qualsevol tipus de problemes és convenient que el curs no estiga disponible per als alumnes fins que no s'haja configurat totalment.

Si es desbloquegen les opcions del grau de finalització d'un EDC tota la informació dels alumnes pel que fa a aquest EDC és esborrada.

Moodle UA


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Espanya)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464