Saltar apartados

Wiki

Una wiki és una col·lecció de documents web colaborativamente autoritzats. Bàsicament, una pàgina wiki és una pàgina web que qualsevol usuari del curs pot crear, mitjançant el navegador i sense necessitat de conèixer llenguatge HTML. Una wiki comença amb una pàgina d'inici. Cada autor pot afegir pàgines a la wiki simplement creant un enllaç a la pàgina que encara no existeix.

Les wiki reben el seu nom del terme hawaiano %u201Cwiki wiki%u201D, que es podria traduir com %u201Cmolt ràpid%u201D. Una wiki de fet és un mètode ràpid per a crear contingut agrupat. És un format molt popular en la web per a crear documents agrupats. Normalment no hi ha un editor principal d'una wiki ni una persona que tinga el control final de l'edició. En lloc d'açò, la comunitat edita i desenvolupa el seu propi contingut. El consens sorgeix del treball de moltes persones en un mateix document.

En Moodle, les wikis poden ser una poderosa eina per al treball col·laboratiu. Tota la classe pot editar un document, crear un producte de classe, o cada alumne pot tenir la seua pròpia wiki i treballar en ella i en la dels seus companys de curs.

 

En seleccionar "Wiki" en el desplegable "Activitats" s'obrirà la pàgina corresponent perquè puguem especificar tots els paràmetres necessaris, alguns d'ells apareixeran en altres recursos o activitats disponibles en Moodle. En els següents blocs desplegables, podem veure una breu descripció de cada grup de propietats existent.

Menú per a inserir wiki

Propietats generals

Les propietats generals es mostren en la següent imatge:

Propietats generals d'una wiki

 • Nom de la wiki: és el nom de l'enllaç mitjançant el qual els participants accedeixen a l'activitat de wiki.
 • Descripció de la wiki: s'utilitza per a indicar als participants una petita descripció de la wiki.

Ajustes wiki

En la secció d'ajustos wiki, permet configurar diversos aspectes de la wiki.

Mòdul ajustes wiki

 • Nom de la primera pàgina: s'utilitza per a indicar el nom de la primera pàgina de la wiki, que s'utilitzarà de portada.
 • Manera Wiki: determina si la wiki la podrà editar qualsevol, sent una wiki col·laborativa, o si cada participant té la seua pròpia wiki, utilitzant la manera wiki individual.
 • Format per defecte: és el format utilitzat per a editar pàgines de la wiki. Moodle ens proporciona 3 formats:
  • HTML, l'editor per defecte de Moodle.
  • Creole, és un llenguatge comú de marques wiki que té disponible una petita barra d'eines d'edició.
  • NWiki, és un llenguatge de marques semblat a Mediawiki.
 • Forçar format: si s'habilita l'opció per a forçar format, no hi haurà opció per a triar un format quan s'edite una pàgina de la wiki.

Ajustos comuns del mòdul

En la secció ajustes comunes del mòdul es pot indicar si s'utilitzen grups o no per a la wiki, si es mostra o s'oculta el mòdul, a més de tenir la possibilitat d'assignar un nombre identificatiu a la wiki.

Ajustos comuns de wiki

 • Manera de grup: aquesta opció serveix per a indicar si s'utilitzen grups o no per a la wiki.
 • Agrupament: en cas d'utilitzar grups, en aquesta opció s'indica l'agrupament. Les maneres de grup i els agrupaments permeten realitzar tasques diferents per a cada tipus d'alumne.
 • Visible: permet mostrar o ocultar una wiki. Quan ocultem una wiki, els professors del curs ho visualitzem amb les lletres en grisa i, si està activat la manera d'edició, també veurem una icona d'un ull tancat. Des d'aquesta icona podrem modificar la visibilitat de la wiki sense necessitat d'accedir a la finestra d'edició del mateix. Per a l'alumnat, per contra, és com si la wiki no existira.
 • Nombre ID: s'utilitza per a identificar una activitat en el llibre de qualificacions.

Restringir disponibilitat

Aquest bloc d'opcions permet restringir l'accés a una activitat en funció d'unes dates o de determinats paràmetres de completitud de tasques.

Per a més informació, veure secció "Activitats condicionals".

Moodle UA


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Espanya)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464