Xarxa UA és una connexió a un PC Virtual que, fins i tot estant connectat des de fora de la UA, ens permet accedir als següents serveis :
Podeu accedir a Xarxa UA mitjançant la descàrrega de l'aplicació client "connexió RedUA"
Recordeu no descarregar i executar programes rebuts per correu electrònic o des de llocs no de confiança
No requereix instal·lació en el seu equip, simplement descomprimir el fitxer .zip en qualsevol unitat , fins i tot en dispositius d'emmagatzematge portàtil (memòria USB, disc dur extern, targetes SD…), podent-la utilitzar allà on anem.
En descomprimir el fitxer podrem observar una estructura de fitxers com la següent:
Simplement feu doble clic sobre el fitxer "conexion-redua" .
En certs casos pot haver-hi problemes amb l'antivirus , amb el que durant la primera execució podria haver de deshabilitar-ho temporalment.
Així mateix, heu de tenir en compte que en alguns Windows 10 , en ser un programari baixat d'Internet, necessitarà permisos específics per a poder ser executat (per exemple, pot ser que s'haja de prémer sobre "més informació" i acceptar la seua execució).
Una vegada obert el programa, ens identificarem amb el nostre usuari i contrasenya (amb el qual accedim a UACloud) i seleccionarem el perfil RedUA en el desplegable:
S'obrirà un PC Virtual amb accés immediat als recursos de Xarxa UA:
Es crearan automàticament unitats de xarxa que permetran l'accés a les unitats locals en el propi PC (dins de "El meu PC", normalment indicades com " C/A/e... en nom_de_el teu_PC " ). Aquestes unitats apareixen, per exemple, en tractar de guardar un document des d'Internet Explorer i altres navegadors, des dels programes de l'Aula Virtual , des de les Bases de dades...
Exemples:
És possible accedir a Xarxa UA des d'aquest enllaç o des de la targeta de l'aplicació "Xarxa UA" en UACloud - Campus virtual.
En Windows 8.1 i 10 , en algunes ocasions els problemes de connexió es poden solucionar simplement executant Internet Explorer com a Administrador (Feu clic amb el botó dret del ratolí en l'accés a Internet Explorer i, en el menú deplegado, seleccioneu "Executar com a administrador")
Marcant la casella "Unitats", es crearan automàticament unitats de xarxa que permetran l'accés a les unitats locals en el propi PC (normalment indicades com " C/A/e... en nom_de_el teu_PC " ). Aquestes unitats apareixen, per exemple, en tractar de guardar un document des d'Internet Explorer i altres navegadors, des dels programes de l'Aula Virtual , des de les Bases de dades...
Recordeu que és possible accedir a Xarxa UA des d'aquest enllaç o des de la targeta de l'aplicació "Xarxa UA" en UACloud - Campus virtual .
En Windows 8.1 i 10 , en algunes ocasions els problemes de connexió es poden solucionar simplement executant Internet Explorer com a Administrador (Feu clic amb el botó dret del ratolí en l'accés a Internet Explorer i, en el menú deplegado, seleccioneu "Executar com a administrador")
Altres problemes d'accés a RedUA solen ser per la configuració del navegador web. Haureu d'anar tractant de solucionar-los mitjançant els següents procediments:
Pot ser que hagueu activat algun filtrat d'ActiveX. Es pot tornar a la configuració de seguretat per defecte anant al menú "Eines" >> " Opcions d'Internet " >> pestanya "Seguretat" >> botó " Restablir totes les zones al nivell predeterminat " ( o fer-ho específicament per als " Llocs de confiança "):
Si el problema persisteix ja haureu de restaurar Internet Explorer a la seua configuració per defecte (menú "Eines" >> "Opcions d'Internet" >> pestanya "Opcions Avançades" >> botó " Restablir... "):
Després de prémer el botó "Restablir..." haureu de marcar "Eliminar configuració personal" (llegiu atentament abans de confirmar) i premeu el botó " Restablir "
Després de restablir la configuració, en tractar d'accedir de nou a RedUA el navegador indicarà que és necessari instal·lar i/o permetre l'execució d'un component ActiveX (el navegador mostrarà el missatge en la part superior o inferior de la pàgina). Heu d'acceptar l'ús d'aquest component . Una vegada permès funcionarà i no preguntarà de nou.
Si els problemes persisteixen, recomanem accedir mitjançant l'aplicació "Connexió a RedUA" (tal com s'explica en l'apartat anterior)
Serà necessari fer ús un navegador actualitzat (amb suport per a HTML5)
Hi ha una connexió a un PC Virtual que permetre accedir a RedUA
Si desitgeu GUARDAR ARXIUS al teu ordinador des d'alguna aplicació dins de RedUA, seleccioneu la carpeta o unitat "TUDISCO", dins de "El meu PC" ):
Tot el que deixeu en aquesta unitat estarà disponible immediatament en la carpeta que tingueu configurada per a les descàrregues en el navegador web (el que estigueu utilitzant per a accedir a RedUA, tal com estiga configurat). Podria ser en la carpeta "Descarregues", o podria ser que pregunte cada vegada que vulgueu guardar alguna cosa…
Una altra possibilitat per a CARREGAR I GUARDAR ARXIUS entre el teu ordinador i el PC Virtual és mitjançant l'eina "Transferència d'arxius" , situada en el desplegable de la part superior central de la finestra:
AVÍS: Recomanem fer una simulació amb algun petit fitxer abans de començar atreballar, a fi de comprovar que heu comprès bé el procés per a treballar entre el vostre equip local i el PC Virtual (equip remot) , entenent com guardar el treball en el vostre ordinador abans de tancar la sessió.
Una vegada llegides les indicacions anteriors, podeu accedir a Xarxa UA des d'aquest enllaç o des de la targeta de l'aplicació "Xarxa UA" en UACloud - Campus virtual.
Per a la connexió amb el PC Virtual s'utilitza el protocol RDP ("Remote Desktop Protocol", protocol de Microsoft per a la comunicació en l'execució d'una aplicació entre un terminal i un servidor Windows) .
Si tracteu de connectar d'alguna manera no suportada en els apartats anteriors -per exemple des de Windows amb Firefox o Chrome, o des d'un telèfon o tablet Android- el navegador no podrà realitzar la connexió automàticament. No obstant açò, mostrarà tota la informació necessària per a realitzar la connexió manualment des de qualsevol client compatible RDP que tingueu disponible en el vostre sistema, com RDesktop o FreeRDP en Linux, CorD en OSX, Remote RDP en Android o molts uns altres.
En tots els clients RDP se demanarà que empleneu almenys els següents paràmetres:
Aquestes dades se mostraran en la finestra del navegador, els quals haureu de copiar i introduir manualment en el programari client RDP. No tanqueu la finestra que mostra les dades, ja que aquesta manté la connexió.
Haureu de consultar la documentació del client RDP escollit per a saber com subministrar aqueixos paràmetres.
Recordeu que els paràmetres a introduir en el client RDP seran diferents en cada connexió , se subministraran automàticament en tractar de connectar des del vostre navegador.
Així mateix, perquè no es cancel·le la connexió, no cal tancar la pàgina web que mostra la informació de connexió fins que no finalitze el seu treball.
Per a qualsevol aclariment o consulta addicional, podeu contactar amb el Centre d'Assistència a l'Usuari (tel. 965 90 9393)
UACloud
Universitat d'Alacant
Carretera Sant Vicent s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)
Tel: (+34) 96 590 3400
Fax: (+34) 96 590 3464
Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es
Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464