Saltar apartados

imatges

Per a incorporar fotos i imatges en la nostra pàgina web hem d'avaluar tant la qualitat com el temps de carregar de la mateixa. Principalment són dos els factors que determinen la grandària en bytes de l'element gràfic a inserir: les seues dimensions i el nombre de colors que ho integren. Tots dos contribueixen de forma directa a la seua grandària i per tant inversament al temps de càrrega. D'altra banda la forma d'emmagatzematge del gràfic o imatge mes esteses en la construcció de pàgines Web es limita a fitxers de tipus GIF o JPG.

Els primers, GIF, són apropiats per a icones, logotips, gràfics... amb 256 colors com a màxim i la possibilitat de definir colors transparents i animació de gràfics com a característiques principals. Addicionalment podem definir que la imatge siga Interlaced la qual cosa permet visualitzar la imatge progressivament conforme es va carregant.

Quan es desitge utilitzar una paleta de colors superior a 256 colors és necessari utilitzar el format JPG. Aquest format permet fins a 16 milions de colors i gràcies al seu sistema de compressió, és el més adequat per a fotos o imatges amb gran varietat de colors i en les quals els detalls no siguen tan importants com en el cas d'icones o logotips. Existeix programari que permet optimitzar la grandària del fitxer reduint el nombre de colors i dimensions del gràfic mantenint la qualitat original del gràfic.

No obstant el resultat final de la visualització de la pàgina depèn del navegador i de la configuració de l'equip de cada usuari.

Si desitgem publicar un catàleg d'imatges, es recomana utilitzar un índex de text que enllace amb la pàgina que continga la imatge. Una altra possibilitat és utilitzar una versió de grandària reduïda de les imatges que servisca d'índex però la grandària de cadascuna d'elles ha de ser el més xicotet possible.

Alguns errors en publicar imatges amb Vualà són:

  1. Utilitzar imatges grans i reduir-les en l'editor i no fer-ho amb un programa de retoc fotogràfic. En actuar d'aquesta forma l'usuari quan visita la pàgina web, rep la imatge en gran amb el cost (temps i diners) que comporta i és després el navegador el que la redueix. La solució correcta és que abans de col·locar la imatge en la pàgina web, la reduïm amb un programa de retoc fotogràfic i posteriorment la inserim en la nostra pàgina web a la seua grandària real, sense reduir-la. D'aquesta forma l'usuari rep la imatge tal com la va a visualitzar
  2. Al contrari que abans, l'usuari sol utilitzar una imatge molt xicoteta que col·loca en la seua pàgina web i és en Vualà on l'amplia. Aquesta pràctica, l'ampliació d'una imatge xicoteta a una més gran, està desaconsellada ja no només en Vualà sinó també en un programa de retoc fotogràfic perquè la imatge es distorsiona. La solució a aquest problema és aconseguir amb una versió de la imatge el mes gran possible i posteriorment reduir-la.
  3. Per a realitzar modificacions sobre les fotos podem utilitzar el programa XnView. Aquest programa és freeeware i ens permet fer ampliacions, reduccions, retallades.... sobre imatges d'una manera molt senzilla. Per a més informació sobre aquest programa consultar la documentació que hi ha a aquest efecte en el curs de “Publicació Web”

Documentació relativa a la inclusió d'imatges "" en una pàgina web utilitzant Vualà.

Accessibilitat

Proporcione un text equivalent per a tot element no textual (a través del text alternatiu). Açò inclou: imatges, representacions gràfiques del text, mapes d'imatge, animacions (Per exemple, GIFs animats), botons gràfics, sons (executats amb o sense interacció de l'usuari), arxius exclusivament auditius, banda sonora del vídeo i vídeos.

Servei d'Informàtica Guia d'estil UA


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464